Reportage.

2017-09-15 10:00
 • Låten Säg mig med Carola och Spectra Gospel. – Min tanke vara att jag skulle introducera Carola genom att sjunga de första stroferna i låten och sedan lämna över till henne. Men när vi repade sa hon bestämt att jag skulle stå kvar och sjunga med. Bild: Thomas Ekenberg
  Låten Säg mig med Carola och Spectra Gospel. – Min tanke vara att jag skulle introducera Carola genom att sjunga de första stroferna i låten och sedan lämna över till henne. Men när vi repade sa hon bestämt att jag skulle stå kvar och sjunga med.
 • Ola Lindström tillsammans med Anna Stadling, Andreas Lundström, Jens Westin, Carola Häggqvist och Tommy Nilsson under konserten i GA-kyrkan. Bild: Thomas Ekenberg
  Ola Lindström tillsammans med Anna Stadling, Andreas Lundström, Jens Westin, Carola Häggqvist och Tommy Nilsson under konserten i GA-kyrkan.
 • Ola Lindström. BIld: Thomas Ekenberg
  Ola Lindström.
 • Kön till GA-kyrkan ringlade sig lång innan öppning. Thomas Ekenberg.
  Kön till GA-kyrkan ringlade sig lång innan öppning.
 • Kön till GA-kyrkan ringlade sig lång innan öppning. BILD: Thomas Ekenberg
  Kön till GA-kyrkan ringlade sig lång innan öppning.

Ola torkar alla tårar i Orongo

Med Carola och Tommy Nilsson som dragplåster lockade han Sundsvallsborna att skänka över 175 000 kronor. Pengar som ska lindra svälten på ett barnhem i Kenya.
​– Det är alla givmilda och generösa privatpersoner som är de verkliga stjärnorna, säger Ola Lindström, initiativtagare till konserten Torka alla tårar i Orongo.

Ola Lindström är mest känd för allmänheten genom sitt initiativ Torka alla tårar där han föreläser och lyfter fram frågor om hiv och aids.

När ETC träffar honom kommer han direkt från en föreläsning på Valmet i Sundsbruk där han berättat för en grupp verkstadsarbetare om utanförskap, homosexualitet och hiv.
– Budskapet är att allt går om man bara vill. Och att man kan stå stark om man är öppen även med sina svarta sidor.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Han talar utifrån egen erfarenhet, smittad av hiv på en utlandsresa, men i stället för att gräva ner sig bestämde han sig för att berätta om sina erfarenheter och sin diagnos.
– Jag har valt att vara öppen och det har gett mig en helt annan frihet och öppnat nya möjligheter.

Ville göra något mer

Han kände också att han ville göra något mer, något praktiskt. Första tanken var att åka som volontär och hjälpa aidsdrabbade barn. Via det konkursade basketlaget Sundsvall Dragons fick han kontakt med Orongo, ett barnhem i Kisumu, Kenya, som laget haft som stödprojekt under flera år.

– Behoven hos barnen försvann inte bara för att Dragons gick i konkurs. Jag fick kontakt med föreståndaren Charles Gundo som berättade att svår torka och missväxt gjort att behovet av mat är akut. Barnen äter bara en näringsfattig gröt som gör att de inte orkar med skolan.

Så i stället för att bara åka som volontär bestämde han sig för att även samla in pengar till barnhemmet. Tanken på en stödkonsert föddes.
– Jag kan inte sitta still och gillar att dra igång saker. Jag ville ha lokala artister men även ett stort dragplåster för att locka folk. Men alla stora artister har management som tar emot förfrågningar och de sa alla nej direkt. Jag tror inte ens att artisterna själva visste om att jag hade ställt frågan.

Han försökte då utnyttja sitt nätverk och via en bekants fru fick han kontakt med Carola Häggkvist.
– Jag berättade vem jag var och vad jag ville göra och Carola blev eld och lågor och ville absolut vara med. Men sedan blev det tyst. Det gick en månad och vi fick ingen bekräftelse, det var nervöst och vi började planera för en konsert utan henne. Men till sist fick jag kontakt med henne direkt igen och då sa hon bara: vi kör!

Konserten i GA-kyrka

Tillsammans med Sundsvalls församling hölls konserten i GA-kyrkan. Förutom Carola deltog Tommy Nilsson, Anna Stadling, Anders Lundström, Jens Westin och Spectra Gospel. Med en storbildskärm utanför kyrkan för alla som inte hann få någon av de 650 gratisbiljetterna för en plats inne i kyrkan.

Totalt var över 80 personer inblandade, allt från musiker och ungdomar som gick runt med insamlingsbössor till ljus- och ljudtekniker. Alla ställde upp ideellt. Företag sponsrade resor, mat och hotell. Ett ganska stort steg från en volontärresa.

– Om det är för en god sak är det lätt att få folk att ställa upp. Sedan måste man också omge sig med rätt personer för att klara av en sådan här stor apparat. Men det är alla givmilda privatpersoner som är de verkliga stjärnorna. Vi kan vara stolta över att ingen har gjort en sådan stor insamling i vårt område tidigare på så kort tid.

Ola Lindström har gjort det förut. Redan för tre år sedan arrangerade han en gratiskonsert i Sundsvall till förmån för Musikhjälpen och deras insamling för att stoppa hiv-spridningen i världen. Då samlade han in 121 000 kronor. Nu var målet 150 000 kronor.
– Redan innan konserten hade vi fått in 55 000 kronor. Och bara under konserten skänkte generösa sundsvallsbor ytterligare 112 000 kronor. På två timmar! Efteråt har det kommit in ytterligare pengar så nu är vi uppe i nästan 175 000 kronor.

Går oavkortat till barnen

Ola Lindström är noga med att poängtera att alla pengar oavkortat går till barnhemmet. Många har hyllat initiativet, men det har också fått kritik om verkligen alla pengar går till barnen och rykten har förekommit om att det i själva verket skulle vara en förtäckt hjälp till Dragons konkursbo.

– Alla medel hanteras av församlingen som betalar ut pengar månadsvis direkt till Orongo. Vi har inga kostnader för administration eller annat så vi kan verkligen säga att alla pengar går oavkortat till barnen.

Om ett par dagar sitter Ola Lindström själv på ett flygplan för att åka ner till Kenya.
– Resan bekostas av Annalisa Hedmans barnfond och belastar inte heller de insamlade pengarna, påpekar han.

På plats kommer han att se vilka behov som barnen har.
– Tack vare insamlingen får barnen mat så att de orkar gå till skolan. Men även andra behov finns som myggnät, malariamedicin, rent vatten-tabletter. Barnhemmet har egna odlingar som de ska komma igång med igen. Vår hjälp med maten är långsiktig men ska inte bli permanent.

Ola Lindström säger att det kommer att dröja ett par år innan han gör en liknande stödkonsert. Däremot kommer förmodligen insamlingen att permanentas i en särskild fond med 90-konto.

 

 

 • Orongo Orphans och Widows är ett barnhem för hiv-smittade barn och änkor i Kisumu, Kenya.
 • För närvarande bor cirka 26 barn och nio änkor där.
 • Kostnaden för mat är cirka 10 kronor per barn och dag. Under stödkonserten i GA-kyrkan samlades cirka 175 000 kronor in, vilket täcker deras behov av mat i cirka ett och ett halvt år.