Inrikes.

2015-12-25 08:34
Mari R. Nordstrand och Maria Skalin är initiativtagare till Unika butiker vars syfte är att stärka lokala butiker. Bild: Kerstin Stickler
Mari R. Nordstrand och Maria Skalin är initiativtagare till Unika butiker vars syfte är att stärka lokala butiker.

Ökad samverkan ska möta konkurrensen

Konkurrensen från nya Ikea i Umeå får handeln i Sundsvall att kraftsamla. Efter många diskussioner gör tre föreningar gemensam sak. Samtidigt riktas kritik mot att kommunens samordnare inom handel tagits bort.

Snart blir det tuffare för handlarna i Sundsvall. I alla fall när det gäller kampen om tillresta shoppare. Den 26 februari slår Norrlands största Ikea upp portarna i Umeå. Ett shoppingcenter med 95 butiker i direkt anslutning öppnar i mars. 

För att möta den nya konkurrensen gör tre föreningar som organiserar handlare gemensam sak. 

Det handlar om Svensk handel Sundsvall, Stenstans näringsidkare och Birsta Företagarförening.

– Vi har jobbat för detta i flera år. Som det är nu springer flera personer på samma möten fast vi har många frågor som vi kan driva gemensamt, säger Kjell Undén, ordförande för Svensk handel Sundsvall.

– Tillsammans kan vi flytta fram positionerna. Vi måste möta den nya konkurrensen från Umeå genom att höja vår kompetens och bli ännu bättre på bemötande.

Ingen sammanslagning

I januari ska de sista pusselbitarna vara på plats. Det blir ingen sammanslagning av föreningarna, däremot tydlig samordning i diskussioner med bland andra fastighetsägare och kommunen. 

En viktig gemensam fråga är hur kommunen ska stödja handeln, som är en av Sundsvalls viktigaste branscher. 

Gunnel Åhlund Näslund var tidigare ansvarig för handelsfrågor på kommunens näringslivsbolag. Men det tvååriga projektet är nu avslutat.

– Mycket av mitt arbete har handlat om att få ett fördjupat samarbete och vi har kommit långt nu. Därför tror jag inte att det behövs en person på näringslivsbolaget som arbetar till 100 procent med handelsfrågorna, säger hon.

Kjell Undén håller inte med. 

– I en kommun med närmare 100000 invånare där handeln är så viktig bör det finns en tydlig resurs som jobbar för handeln även i framtiden, säger han.

Nysatsning

Maria Skalin som driver nätverket Unika butiker är inne på samma linje.

– Det är viktigt att det finns en person som är oberoende av butiker och fastighetsägare som arbetar med handelsfrågorna.

Och näringslivschefen Anita Öberg håller dörren öppen för att det kan bli en nysatsning. I januari ska hon träffa företrädare för handeln. 

– Efter det tar vi ställning till hur vi kan vara behjälpliga för dem. Handeln betyder oerhört mycket för oss, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter