Reportage.

2017-08-30 06:00
 • ”Här på övervåningen ska det bli en amfiteater, och digitala stationer där besökare till exempel ska kunna ta rollen som en person i historien och interagera med S:t Olav”, säger Helene Westerlind, diakonen som är projektledare för nya pilgrimscentret.
  ”Här på övervåningen ska det bli en amfiteater, och digitala stationer där besökare till exempel ska kunna ta rollen som en person i historien och interagera med S:t Olav”, säger Helene Westerlind, diakonen som är projektledare för nya pilgrimscentret.
 • I den gamla ladan är arbetet nu igång för att skapa rum för historierna från historien, ett magnifikt fik och konferenser i det nya pilgrimscentret. Bild: Anna Thors
  I den gamla ladan är arbetet nu igång för att skapa rum för historierna från historien, ett magnifikt fik och konferenser i det nya pilgrimscentret.
 • Det är på dagen ett år sedan Gun och Per Westin startade sin pilgrimsvandring här vid ruinen i Selånger. Trettio upplevelserika dagar tog det dem att nå Trondheim.
  Det är på dagen ett år sedan Gun och Per Westin startade sin pilgrimsvandring här vid ruinen i Selånger. Trettio upplevelserika dagar tog det dem att nå Trondheim.
 • Gun och Per Westin.
  Gun och Per Westin.

Historien görs levande i Selånger

I Selånger är man stolt över sin historia. Att en av världens fyra största pilgrimsleder börjar just här ska ingen kunna missa. Nu påbörjas bygget av ett pilgrimscenter – där både vandrare och andra nyfikna ska kunna uppleva historien.

 

För närmare tusen år sedan var Selånger ett handelscentrum och en hamn, hit upp gick havet. I dag har vi kört hit med bil och vi står mitt i naturen och ser ända bort till Gustav Adolfskyrkan i Sundsvall. Det är stilla. Det enda som skvallrar om aktiviteten då är kyrkoruinen i sten och yxan där nere på åkern. Den markerar platsen för Olav Haraldsens landstigning år 1030 och starten på det som skulle bli en av världens fyra största pilgrimsleder – den 58 mil långa S:t Olavsleden till Trondheim.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Modernt pilgrimscentrum

I en lada bredvid åkern kommer historien snart att väckas till liv. Selångers församling gör tillsammans med Sundsvalls kommun, Härnösand stift och Landstinget Västernorrland en storsatsning på att bygga ett modernt pilgrimscenter.

– Centret ska bli startpunkten för leden och dagens pilgrimsvandrare, men också ett besöksmål där man både ska kunna njuta av och uppleva historien. Vi ska ha kafé, teater och konferensdel. Och tanken är att vi ska bygga digitala miljöer, där besökare ska kunna ta rollen som en person i historien och interagera med till exempel Högomsmannen och S:t Olav.

Trend på uppgång

Det säger Helene Westerlind, diakon i Selånger församling och projektledare för pilgrimsverksamheten. Det är en trend som är på uppgång. Församlingen har ingen officiell statistik men en man som bor längs vägen och som har gjort en grej av att bjuda alla pilgrimer på fika, räknade förra året till 112 vandrare. I år har han hittills haft 220 personer på kaffe.

– Förr gick man pilgrimsleder för att göra bot och på medeltiden gjorde nära hälften av alla människor en sådan vandring någon gång. Då var det en kristen handling. I dag ser jag ofta människor som har något de behöver bearbeta, de går in i en ny livsfas eller en kris och ger sig ut och går. Och oavsett om de är kristna, buddister eller ateister så händer det saker när de går.

De fyra största pilgrimslederna

Det finns fyra större kristna pilgrimsleder i världen. En går till Jerusalem för att hedra Jesus, en går till Rom för att hedra Petrus, en går till Santiago de Compostela för att hedra Jacob. Och så är det S:t Olavsleden som går till Nidaros och hyllar S:t Olav.   

I Stiklestad, där Olav Haraldsen blev dödad och i Trondheim finns pilgrimscenter sedan länge och nu är det alltså dags att skapa ett vid ledens start. Helene Westerlind visar runt i de blivande lokalerna. Ladan är från början av 1900-talet och i väldigt slitet skick. Men projektet har hittills fått närmare 12 miljoner kronor och möjligheter att forma byggnaden som man vill ha den.

– Kyrkoherde Bror Holm driver den här frågan för församlingen och även kyrkofullmäktige och kyrkoråd, de som fattar de ekonomiska besluten, är starkt engagerade. På det viset känns det som att det är hela församlingen som driver frågan framåt.

Nyligen har golvet rivits ut och betongfundament har gjutits på golvet på undervåningen för att de med pålar ska kunna säkra upp taket. Den första delen, med kafé och reception, kommer förhoppningsvis att öppna nästa år, hela huset ska vara klart 2021. Helene Westerlind berättar var allt ska vara, beskriver känslan, viljan, att i ett första steg, nå en tiondel av de 272 000 vandrare som varje år går ledens motsvarighet i Spanien.

Pilgrimerna

Sedan händer något som får mig att tro på mirakel. En kvinna står plötsligt i dörröppningen och tittar nyfiket in.

– Är det här det nya pilgrimscentret ska vara? I dag är det på dagen ett år sedan jag och min man började gå pilgrimsvandringen. Vi gick till Trondheim på 30 dagar, säger hon.

De heter Gun och Per Westin, är pensionärer och bor i Glommen utanför Falkenberg. I år gör de resan med bil för att träffa alla de människor de lärde känna och återuppleva minnen.

– Det var människor som hjälpte oss längs vägen som vi har haft kontakt med sedan dess. Det är tjusningen med sådana här vandringar, man vet inte varför vissa människor korsar ens väg, men de blir ändå kvar, säger Gun.

De är erfarna pilgrimsvandrare. Innan de gick S:t Olavsleden vandrade de också till Santiago de Compostela i Spanien. Där var det fullt av människor, på väg till Trondheim kunde de räkna antalet möten med just vandrare på ena handen. Att pilgrimsvandra i Sverige och Norge är mer frihet och naturupplevelser.

– Vi hoppas att pilgrimscentret hjälper till att göra en större grej av det här, det är ett fantastiskt äventyr för människor som gillar att röra på sig.

Är det något ni skulle vilja se en förbättring av?

– Det skulle behövas fler serviceställen på vägen, bättre röjning av stigen på vissa platser och det vore bra om man kunde motivera människor som bor längs leden att öppna upp sina hem för vandrarna. Vi har faktiskt funderat på själva om vi skulle köpa ett litet hus längs vägen och öppna ett eget härbärge, men vi har inte hittat något ännu, skrattar de.

Pilgrimens ledord är frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Ganska långt från Olavs krig i Kristi namn kan tyckas. Men det är väl arvet man lämnar efter sig som räknas.

Läs vidare på nästa sida: Så blev vikingen Olav Haraldsen ett helgon

S:t Olavsleden

Start i Selånger och mål i Trondheim.

58 mil lång, uppdelad på 29 delsträckor.

Hemsida: stolavsleden.com