Tre frågor.

2017-10-04 06:00

Hallå där Carina Möllerberg …

Det är en höst i rättigheternas tecken på Kulturmagasinet. Utställningen 100 % kamp – Sveriges Historia visas just nu Sundsvalls museum och en serie rättighetskaféer arrangeras under hösten med anledning av detta.

 

Vad är idén med ett rättighetskafé?

– Att utställningen 100 % kamp – Sveriges historia kommer hit i höst fick oss att ändra temat för våra kafékvällar. Kulturmagasinet är ett demokratiskt hus, här ska alla vara jämlika. Rättigheter står alltid under hot, så vi vill uppmärksamma dem, säger Carina Möllerberg, programansvarig på Kulturmagasinet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Du bland annat valt att lyfta rösträtten, varför?

– Vi brukar säga att det varit allmän rösträtt i Sverige sedan 1921, men det är inte hela sanningen. Det har alltid funnits människor som varit uteslutna. Romer fick rösträtt 1959 och först 1989 fick en stor grupp av funktionsnedsatta slutligen rösträtt. I dag har vi också en stor mängd människor i vårt land som står utanför rösträtten, framförallt invandrade människor. Jag funderar över hur det påverkar oss och hur det är att inte kunna rösta och utöva sina demokratiska rättigheter.

Vad vill du att besökarna på Rättighetskaféerna ska ta med sig?

– Att det är mycket vi tar för givet, som att det ska vara lika lön för lika arbete. Men det var bättre på 80-talet, nu ökar klyftorna igen. Vi måste fundera över rättighetsfrågor och fundera på hur vi ska jobba vidare. Det är lätt att bli bekväm och tycka att vi har det tillräckligt bra. Men står alla med där eller finns det några som är utanför?

Fotnot: Rättighetskafé är ett samarrangemang med ABF och FAVI Integration på torsdagskvällar under hösten. Kommande tillfällen är den 26 oktober och den 23 november.