Reportage.

2017-02-20 23:32
  • Biteline har bland annat en  vegansk pizza på sin meny.  Med veganost baserad på kokos.  Bild: Oscar Eriksson
    Biteline har bland annat en vegansk pizza på sin meny. Med veganost baserad på kokos.
  • "Det är  fortfarande en utmaning att gå ut och äta i Sundsvall", säger Therése Granholm som är kock och vegan. Bild: Thomas Ekenberg
    "Det är fortfarande en utmaning att gå ut och äta i Sundsvall", säger Therése Granholm som är kock och vegan.

Grön mat på menyn?

Konsumenterna blir alltmer medvetna och efterfrågan på vegansk mat ökar. Men även om utbudet successivt blir bättre kan det fortfarande vara svårt att hitta vegansk mat på stans restauranger. 

– Utbudet i Sundsvall har växt under de senaste åren, men det kan fortfarande vara en utmaning att gå ut och äta, särskilt som vegan. Är man vegetarian är det avsevärt lättare eftersom de flesta restauranger som regel har åtminstone ett vegetarisk alternativ, säger Therése Granholm, vegan och utbildad kock.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


En Sundsvallsrestaurang som erbjuder både veganska och vegetariska rätter är Tant Anci och fröken Sara. Tillsammans driver systrarna Susanna Johansson och Jeanette Persson restaurangen. De tycker att efterfrågan på vegansk mat har ökat sedan de tog över i augusti 2014. 

– Det är oftast yngre personer som väljer veganskt, och framför allt personer som redan är vegetarianer eller veganer. Men vi ser en trend att allt fler icke veganer väljer att testa, säger Susanna Johansson. 

Och systern Jeanette Persson håller med. 

– Många börjar inse att det finns hälsofördelar med att äta en växtbaserad kost och att speciellt rött kött inte är bra för kroppen, säger hon.

Många större restaurangkedjor har under de senaste åren börjat satsa mer på gröna alternativ. Flera finns representerade här i Sundsvall så som O’Learys och Max. Men även lokala pizzeria-kedjan Biteline erbjuder veganska alternativ. 

Inte på menyn

Ett uppskattat alternativ bland många veganer är asiatisk mat. Många restauranger skriver inte ut att rätterna är veganska på sina menyer, även om de ibland är det. Och ofta är det lätt att på beställning modifiera en rätt genom att ta bort eller ersätta exempelvis mjölkprodukterna med veganska alternativ. 

– Det brukar vara lätt att hitta asiatisk mat när man är vegan. Thailändskt, indiskt, kinesiskt och japanskt. Eftersom de är matkulturer som traditionellt inte använder mjölkprodukter och har många vegetariska inslag, säger Therése Granholm.

Läs vidare på nästa sida: Sundsvallsguide till veganmaten