Inrikes.

2017-06-30 06:00
Antalet fall av hudcancer hos män i Västernorrland har visat en stadig ökning under de senaste åren. Bild: Canstock
Antalet fall av hudcancer hos män i Västernorrland har visat en stadig ökning under de senaste åren.

Fördubbling av antalet fall av hudcancer hos män

Antalet fall av hudcancer hos män i länet har fördubblats sedan 2010. Samtidigt har antalet drabbade kvinnor legat konstant under samma tidsperiod. 

”Män är sämre på att skydda sig mot solen”, säger Lena Fagerblom, överläkare på hudmottagningen på Sundsvalls sjukhus.

 

År 2010 diagnostiserades 23 män i Västernorrland med malignt melanom, den elakartade hudcancerformen. Fem år senare hade siffran mer än fördubblats, till 48. Hos kvinnor ligger antalet diagnoser konstant lägre, runt 28 varje år. Det visar siffror från Socialstyrelsen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Stadig ökning

– Vi har märkt en stadig ökning över tid de senaste åren, och det kanske stämmer att det är mest hos män, de är generellt sett sämre på att skydda sig från solen, säger Lena Fagerblom som är överläkare på hudmottagningen på Sundsvalls sjukhus. 

Det finns olika sorters hudcancer, den snälla basaliom som väldigt få dör av, den mellanfarliga skivepitel och den aggressiva melanomen. Melanomen kan orsakas av ärftliga faktorer men det är ovanligt. De vanligaste orsakerna till att cancern utvecklas är att man bränner huden vid solning, eller att man solar mycket i många år utan att bränna sig.

Äldre drabbas 

– Många av våra patienter berättar att de solat mycket förr, innan man visste att solen kunde skada på det här sättet. Sedan när man bli äldre blir immunförsvaret nedsatt och cancern utvecklar sig, säger Lena Fagerblom.

Hon tror sig se en skillnad mellan kvinnorna och männen. Kvinnor strävar ofta mer efter att bli bruna och solar därför mer. Men samtidigt har de tagit till sig informationen om solens skadliga effekter bättre och är måna om att skydda sig med solkrämer. 

– Män pressar inte, de är mer bara ute och gör olika saker och då tänker de inte ens på att solen tar eller att de behöver skydda sig från den. Det kan vara en orsak till att de drabbas oftare, säger hon. 

Så minskar du risken för hudcancer

Störst risk för att drabbas av hudcancer har du som är blond eller rödhårig och har blå eller gröna ögon.

Undvik att vistas i solen när den är som starkast mellan 11 och 15.

Smörj in dig med solskyddsfaktor.

Skydda dig med kläder.

Undvik att bränna dig.

Undvik att visats länge i solen.