Reportage.

2017-09-06 06:00
 • Trots regnet lockar Bondens egen marknad många som vill handla närodlat. Bild: Thomas Ekenberg
  Trots regnet lockar Bondens egen marknad många som vill handla närodlat.
 • Söråkers grönsaker bjuder på bland annat blåbär, ärtor, zucchini och rädisor i sitt stånd på marknaden. Bild: Thomas Ekenberg
  Söråkers grönsaker bjuder på bland annat blåbär, ärtor, zucchini och rädisor i sitt stånd på marknaden.
 • Eva Rosing och Roger Öberg från Åsängsgården i Ljustorp säljer ekologiskt odlade grönsaker och ägg. Bild: Thomas Ekenberg
  Eva Rosing och Roger Öberg från Åsängsgården i Ljustorp säljer ekologiskt odlade grönsaker och ägg.
 • Magnus Jakobsson och Amanda Alskog är ekologiska grönsaksodlare i Gårdtjärn, väster om Kovland. Det är första säsongen de odlar i större skala för försäljning. Bild: Thomas Ekenberg
  Magnus Jakobsson och Amanda Alskog är ekologiska grönsaksodlare i Gårdtjärn, väster om Kovland. Det är första säsongen de odlar i större skala för försäljning.

Fixa middagsmaten på Stora torget

Delikata mandelpotatisar, frodig grönkål och superfärska ägg. Så här års finns goda möjligheter att frossa i nyskördat, ekologiskt och närodlat. ETC tog en sväng på Bondens egen marknad med uppdrag att plocka ihop ingredienser till en middag.

 

Så här i skördetid dignar stånden på Stora torget av grönsaker: färsklök i knippen, glänsande mangold och maffig broccoli. Här hittar besökaren också allt från färska ägg, honung och hembakade småkakor till rökt fisk, väldoftande kryddor, blommor, svamp och bär.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bondens marknad

Varje lördag hela hösten fram till den 7 oktober finns marknaden på Stora torget. Bondens egen marknad är ett koncept som finns i ett antal städer över hela landet med tanken att bjuda på en klassisk torgmarknad med lokala producenter. I Sundsvall deltar omkring 15 producenter, några är Krav-certifierade, de flesta odlar ekologiskt.

– Det unika med marknaden är att vi som medverkar endast säljer det som vi själva producerar och odlar, säger Magnus Jakobsson från Gårdtjärns gård, som också koordinerar marknaden.

För Gårdtjärns gård är det första året som man deltar.

– För oss är det ett bra sätt att synas. Det är trevligt för stan med torgmarknad och för oss att träffa folk. Jämfört med Östersund eller Umeå ligger vi i Sundsvall lite efter när det gäller utbudet, men vi ser att intresset är stort för lokala och ekologiska råvaror, säger Magnus Jakobsson.

Connected food

Han talar om en trend för lokalproducerat och närodlat.

– Man talar mycket om connected food, det finns inget bra svenskt namn, men det handlar om att det finns en tydlig koppling mellan lantbruk och konsument, att du vet vad som finns på tallriken och vart det kommer ifrån, säger Magnus Jakobsson.

Läs vidare på nästa sida: Sundsvallsmiddag för fyra

Här kan du också köpa närodlat

Nästgårds, Alnö: Finns i Stolpås på norra Alnö och har en grönsakskiosk med självbetjäning. Här kan man också boka grönsakskassar.

Gårdtjärns gård, Kovland: Har en gårdsbutik som är öppen på fredagar med gårdens grönsaker till försäljning.

Bygdens saluhall: Beställ på nätet och hämta i Birsta eller i inre hamnen. Flera lokala producenter samlas under localfoodnodes.org som Närbruket i Essvik, Lövbergs mejeri och Åsängsgården.