Årskrönika.

2017-12-29 07:14

ETC Sundsvall tar farväl

Det här är det sista numret av ETC Sundsvall. På sidorna här intill kan du ta del av en del av de nyheter vi har presenterat under året. De handlar om allt från nolltaxa i kollektivtrafiken till psykisk ohälsa och sexuella övergrepp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När en tidning läggs ner är det många röster som tystnar. Jag tänker på alla människor och företeelser som vi skrivit om under året och som inte får plats i vår nyhetssammanställning. I tidningens spalter har vi berättat om allt från veganer och hemmaodlare till lindansare och cykelentusiaster – listan kan göras lång.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jag tänker även på alla krönikörer, ledarskribenter, debattörer och andra skribenter som via ETC Sundsvall haft en kanal att få ut sina åsikter och sina berättelser.

Framför allt tänker jag på alla läsare som engagerat sig i tidningen, alla tips som resulterat i nyheter och reportage. Utan er hade vi inte haft någon tidning.

Tack för den här tiden!

Januari

22 öre för gratis kollektivtrafik

En ökad skatt med 22 öre skulle finansiera gratis kollektivtrafik i hela länet. Det motsvarar en skattehöjning på en dryg hundralapp för medelinkomsttagaren. ETC Sundsvalls siffror visar också att gratis kollektivtrafik blir en plusaffär för alla inkomstgrupper, men vinsterna blir störst för de som tjänar minst.

Ettåring är papperslös

Sedan augusti 2015 då Stella föddes har hennes föräldrar kämpat för att få henne registrerad hos myndigheterna. Hennes föräldrar, Sorina Roman och Cyprian Bujor (bilden) lever som tiggare och möter en oförstående byråkrati hos Skatteverket. Nu är deras dotter 1,5 år och fortfarande papperslös utan rättigheter i vare sig Sverige eller i hemlandet Rumänien.

Sextrakasserier gör tjejerna sjuka

Hälften av alla ungdomar har utsatts för sexuella trakasserier i skolan och det är en av de vanligaste orsakerna till depression hos unga tonårstjejer, enligt en ny avhandling från Mittuniversitetet. Tjejernas vardag är att bli intryckta i hörn och tafsas på. De får kommentarer om sina kroppar. De kallas hora och blir kyssta mot sin vilja.

Tjejtränaren fick möta fördomar

Johanna Norlander (bilden) har utsetts till Årets fotbollsförälder för sin kamp mot fördomar och rasism.

– Det är barnfotboll och vuxna människor sprider fördomar och beter sig om det är viktigare att vinna än att behandla alla väl, säger hon.

Februari

Habiba tvingas bo på gatan

Sedan i juni är Habiba Mohamed Ababo (bilden) fråntagen alla möjligheter till försörjning, Hon har hamnat i kläm på grund av regeringens tuffare asylregler. Trots att hon har bott i Sverige i fem år och har Habiba varken bostad eller rätt till bidrag. Hon får inte heller jobba och kan inte återvända till hemlandet Eritrea.

– Jag har bott på gatan och fått tigga och förlita mig på andras välvilja för att få mat, medicin och någonstans att sova, säger hon.

Sundsvallsborna dåliga på att återvinna matavfall

Endast 33 respektive 13 procent av matavfallet återvinns i Sundsvall och Timrå, vilket är långt under det nationella målet på 50 procent som ska uppnås senast 2018.

Mars

Majoritet väljer bilen

I mer än sju av tio resor inom kommunen väljer sundsvallsborna bilen. Och männen är mer bilberoende än kvinnorna. Endast sju procent av resorna görs med buss och lika stor andel sker med cykel, enligt en ny studie.

Andelen fattiga ökar

I både Sundsvall och Timrå har andelen fattiga ökat. Samtidigt är skillnaden stor mot den rikaste kommunen Danderyd. Där tillhör 36 procent den rikaste andelen. I Sundsvall och Timrå är siffran 6 respektive 3 procent.

Här finns de dyraste månadskorten

Västernorrland har landets dyraste månadskort för kollektivtrafiken. I Sundsvall krävs det mer än 30 resor under en månad för att kortet ska löna sig, i Skåne räcker det med 16. Samtidigt visar ny statistik som ETC Sundsvall tagit fram att bussåkandet minskar för fjärde året i rad.

Många är ensamma på äldreboenden

Sju av tio av de som bor i kommunens äldreboenden lider av att de känner sig ensamma.

– Oavsett hur engagerad personalen är kan vi inte komma åt all ensamhet, säger Margret Söderlund, biträdande verksamhetschef för vård och omsorg på Sundsvalls kommun.

April

”Stöd till unga tjejer måste också få kosta”

Tjejjouren Skogsrå har nekats kommunalt bidrag för sin verksamhet. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) tycker att kommunen måste ändra sig.

– Våld och förtryck mot kvinnor kan inte bara vara ett ansvar för ideella krafter, säger hon.

Bara en av tusen kör elbil

Fossilberoendet är starkt bland Sundsvalls bilar. Endast en av tusen är en ren elbil och över 93 procent drivs av fossila bränslen som bensin eller diesel.

– För lite och för sent, tycker Johan Klockar ­Öhrnell, projektledare för Smart Green Region.

Teide pryar på gymnasiet

Teide, 9 månader, håller på och lär sig jobbet som terapihund och praktiserar på Västermalms skola. Teide bidrar med både studiero och skapar energi hos eleverna.

– Jag vill ha egen hund, gärna flera stycken och jobba på hunddagis, säger Wengel Tesfave, 18, från Nacksta (bilden).

SD är slöast i fullmäktige

Bland oppositionspartierna i Sundsvalls kommunfullmäktige är Liberalerna de flitigaste motionärerna. 22 motioner har de fem ledamöterna skrivit. SD är minst aktiva, endast fem motioner har de åtta ledamöterna orkat med. Det visar ETC Sundsvalls granskning.

Allt fler barn blir hemmasittare

Barn som inte går i skolan är ett växande problem i Sundsvall. Hemmasittarna blir också allt yngre. 59 elever i årskurs fem till nio har en frånvaro på mer än 50 procent. Klara,13, är en av dem. Hon fick ångest av skolan.

– Det är hemskt att se sitt barn må så dåligt och inte veta hur man ska stötta, säger hennes mamma Lena.

Maj

Skolan öppnar för flyktingungdomar

Är du asylsökande och har fyllt 18 år får du inte påbörja en gymansieutbildning. Men på Västermalms skola trotsar rektorn reglerna och har öppnat skolans dörrar även för äldre elever.

– Jag är så glad att få gå här. Jag trivs och alla lärare är så snälla, säger Noor Ourabi Ikhen, 18 och får medhåll av Obada Hana, 19 (bilden).

Matletare möts av låsta containrar

Låsta sopcontainrar har gjort det svårare för Sundsvall matletare.

– Det är skrämmande att se hur mycket som slängs från våra livsmedelsbutiker, säger Elisabeth som har dumpstrat sedan 2012.

Stora prisskillnader på vanliga läkemedel

Priserna på vanliga receptbelagda läkemedel kan variera stort mellan olika apotek. Det visar ETC Sundsvalls granskning. Flera läkarföreningar och läkemedelsbolag slår nu larm om den fria prissättningen.

Alla 18-åringar kallas till mönstring

Återinförandet av allmän värnplikt innebär att både killar och tjejer för första gången blir skyldiga att mönstra. De ungdomar som ETC Sundsvall pratar med är tveksamma till tvånget.

– Det känns inte rätt att tvinga någon att göra militärtjänst, säger Emanuel Pehrson, 18 (bilden).

Juni

Skolmat från 18 olika länder

ETC Sundsvall har granskat maten som serveras på skolrestaurangen vid Hedbergska skolan under en vecka. Totalt användes 113 olika livsmedel från 18 olika länder. 44 procent kommer från Sverige. Endast 21 procent var ekologiska.

Kurs i mindfulness kan minska stressen för sjuksköterskor

Stressen inom vården visar sig redan på utbildningen och hela 30 procent av Mittuniversitetets sjuksköterskestudenter visar symptom på utmattningssyndrom. Nu föreslår forskare att mindfulness och meditation införs för att studenterna ska klara den tuffa verkligheten.

Droghandel flyttar till nyöppnat p-hus

Parkeringsgaraget bakom Kulturmagasinet har blivit en ostörd plats för droghandel sedan kommunen öppnat parkeringen för allmänheten. Socialtjänsten menar att man har koll på missbrukarna och att de inte är farliga för allmänheten.

Juli

De vill bryta tabun kring psykisk ohälsa

I många år mådde de psykiskt dåligt utan att söka hjälp eller berätta för någon. Genom Youtube-kanalen ” Du ser inte sjuk ut” vill nu Jennifer Englund i Nedansjö och Sara Sätervang i Sundsvall (bilden) bryta tabut och hjälpa andra unga att söka hjälp.

Allt fler män drabbas av hudcancer

Antalet fall av hudcancer hos män i länet har fördubblats sedan 2010. Samtidigt har antalet drabbade kvinnor legat konstant under samma tidsperiod.

– Män är sämre på att skydda sig mot solen, säger Lena Fagerblom, överläkare på hudmottagningen på Sundsvalls sjukhus.

Skalbagge hotar skogen

Skogsstyrelsen larmar om rekordstora mängder av granbarkborre i Medelpad. Likritningen i skogsbruket underlättar för skadegörarna och nu ökar risken för att den lilla skalbaggen ska äta upp och döda stora mängder levande granskog.

– Vi är förvånade över de stora fångster vi har fått i våra fällor i år. Det här är det värsta året hittills, säger Niklas Åberg, skogskonsulent i Sundsvall som fångar in de små krypen i särksilda fällor (bilden).

Augusti

Fotbollsavgiften har blivit en klassfråga

Allt fler utsatta barnfamiljer tvingas att söka hjälp hos kyrkan och ideella föreningar.

– Fotbollsavgifter har blivit en klassfråga, säger Hilma Lindell (bilden), diakon i Sundsvalls församling, som under de två senaste åren har sett en klar ökning av antalet ensamstående föräldrar som inte får ekonomin att gå ihop.

Gravida får ingen information om nya kemikalieregler

De nya råden till gravida och småbarnsföräldrar om kemikalier i vardagen kom i november förra året. Men ännu har ingen information gått  ut till länets föräldrar.

– Vi planerar en utbildning av personalen först, innan vi börjar ge råden till föräldrarna, säger Caritha Johnström, samordningsbarnmorska i Västernorrland.

Betong – inte trä i Sundsvalls nybyggen

Sundsvalls kommun ställer inga hållbarhetskrav på byggföretagen och det är betong och traditionella lösningar som dominerar byggandet. Samtidigt visar Boverkets indikator att bygg- och fastighetssektorn står för 30 procent av all miljöpåverkan i landet.

– Sundsvall ligger nog lite efter en del andra kommuner, säger Anders Hedenius (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Tickande miljöbomber göms längs vår kust

Skönviken och Sundsvallsfjärden (bilden) pekas ut som de mest kritiska när det gäller föroreningar från industrin. Hur man ska ta hand om gifterna och vem som ska betala är fortfarande oklart.

– Man ska inte göra ont värre, därför är det väldigt viktigt med prioritering och riskbedömning innan man gör något alls, säger Björn Lyngfelt på SCA.

September

Levde som sexslav – nu ska Joy och hennes son utvisas

Joy (bilden) berättar om ett helvete där hon tvingades sälja ses på gatan under flera år.  Efter en asylprocess där inte hela sanningen kommit fram har hon fått ett utvisningsbeslut för sig och sin treårige son. Nu hoppas hon på Migrationsverkets nya rutiner för trafficking.

– Jag kan aldrig åka tillbaka, säger hon.

Friskolorna gör stora vinster på eleverna

Cirka 5 300 kronor per år. Så mycket bidrar varje elev med i vinst i de nio friskolor i Sundsvall som ETC granskat.

– Systemet fungerar inte. Det behöver man inte ha ideologiska glasögon på sig för att se, säger Hans Zetterqvist (V).

Lönsam friskola i Sidsjö ger miljonvinster till ägarna

Friskolan Heliås Sidsjö är en vinstmaskin för ägarna som kunnat plocka ut 12 miljoner i utdelning de senaste fem åren.

– De gör precis så mycket som behövs för att klara verksamheten, men det är väldigt svårt att få gehör för extra satsningar, säger en av de anställda.

Kerstin Tegeback, skolans rektor och vd, säger att de har samma förutsättningar som de kommunala skolorna.

– Skolpengen är densamma, men vi har kortare beslutsvägar och mindre administration. Det kan vara en förklaring till att vi kan göra vinst.

Oktober

Ingen bostadsbrist för de rika

Byggkranarna trängs i centrala Sundsvall och nyheter om nya bostadsprojekt haglar tätt. Samtidigt växer bostadsköerna dramatiskt.

– Det byggs för många lyxlägenheter. Nu måste vi börja bygga billigare hyreslägenheter. Efterfrågan finns, säger Lillemor Göransson på Hyresgästföreningen.

Miljöaktivister vill stoppa avverkning

Greenpeace har ockuperat en avverkningshotad skog i Medelpad i protest mot skogsbolagen SCA och Essity.

– Vi kan inte fortsätta att skövla ekologisk värdefull skog om vi ska kunna upprätthålla en mångfald av liv i den svenska skogen, säger Lina Burnelius på Greenpeace Sverige.

”Ingen kan längre blunda för att sexuella övergrepp sker här”

Varje helg hör de berättelserna om sexuella övergrepp och mäns våld mot kvinnor.

– Nu kan ingen längre låtsas som att problemet inte finns, säger Mathilda Genberg på tjejjouren Skogsrå i Sundsvall, efter #metoo-uppropet i sociala medier.

Kraftig ökning av adhd bland barn

Från 150 för sex år sedan till 400 i dag. Antalet barn med adhd-diagnoser har ökat kraftigt i Sundsvall och Timrå. Och de flesta behandlas med medicin – trots att barn- och ungdomspsykiatrin föredrar andra metoder.

– Efterfrågan på medicin är hög. Och jag kan förstå att man letar efter en snabb lösning på problemet, säger Malin Lindberg på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen.

Grundskolans skilda världar

Friskolorna toppar när det gäller betygssnitt och samtliga elever får behörighet till gymnasiet. Bland de kommunala skolorna är bilden den omvända. Där får eleverna de sämsta betygen och en av fyra får inte betyg för att komma in på gymnasiet. Det visar statistik som ETC har sammanställt över alla grundskolor i Sundsvall.

Mimer som ligger i toppen har inte delat ut något underkänt betyg till sina elever i årskurs nio under de tre senaste åren.

– Det är inte anmärkningsvärt om man tittar på förutsättningarna. Vi har en kultur där skolan ses som viktig, säger rektor Johan Edel­svärd.

November

Försöket med kortare arbetsdag förlängs

Försöket med sex timmars arbetsdag för socialsekreterarna har gett så goda resultat att försöket nu förlängs och modellen införs i fler arbetsgrupper.

– Det känns kul att ha varit med och påverkat vår arbetssituation, visa att det går att göra en förändring, säger socialsekreteraren Hanna Salomonsson.

Döden är inte jämlik

Det finns stora brister i den palliativa vården för människor som är på väg att dö och Västernorrland ligger under riksgenomsnittet. Enligt Socialstyrelsens kartläggning brister det i bland annat brytpunktsamtal, stöd till närstående, munhälsobedömning och smärtskattning. Jan-Olov Häggström (S), vice ordförande i regionstyrelsen, är medveten om kritiken.

– Den palliativa vården är inte prioriterad därför att den handlar om döden, säger han.

Vräkningar av barn fortsätter trots nollvision

Fem barn har vräkts från sina hem i Sundsvall i år. En kraftig ökning jämfört med året innan – trots löften om att inga barn ska behöva vräkas.

– Det kan finnas många orsaker till varför människor avhyses, och därför är det svårt att helt undvika att barn berörs, säger Anna Åkerlund, chef för kommunens bostadssociala grupp.

Vårdnotan ökar när allt fler träffar doktorn på nätet

Allt fler väljer att träffa doktorn i mobilen. Notan hamnar hos landstinget där kostnaderna för de privata e-läkartjänsterna stiger snabbt, och ofta helt i onödan.

– I många fall skulle man kunna ringa 1177 i stället och få råden gratis, säger primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg.

My, 68, sattes i en cell av polisen

My Leffler, 68 år, (bilden) fick tillbringa ett dygn i häkte och står åtalad i finsk domstol efter att ha protesterat mot kärnkraftsbygget på andra sidan Bottenviken i Pyhäjoki.

– När lagen tillåter det som är moraliskt fel, då känner jag att det är ens skyldighet att överträda lagen, säger hon.

December

Stor brist på familjehem

Behoven av familjehem ökar samtidigt som det blivit svårare att rekrytera nya familjer.

I höst har socialtjänsten sett ett ökat flöde av nya remisser av barn och unga som måste placeras i familjehem.

– Vi har aldrig haft så många nya remisser. Det är svårt att säga vad det beror på, men det gör tyvärr att väntetiderna ökar, säger Lena Wilson på familjehemsgruppen i Sundsvalls kommun.

Allt fler äldre har skuld hos kronofogden

Antalet äldre med skulder har ökat i Sundsvall och Timrå. Pensionärerna i de två kommunerna har skulder på drygt 180 miljoner kronor hos Kronofogden, en ökning med mer än 80 procent sedan 2010.

– Tyvärr är många av dem kvinnor som har det tufft ekonomiskt trots ett långt yrkesliv, säger Kjell Andersson, ordförande i PRO Sundsvalls samorganisation.

Förbud mot bensin och dieselbilar

Det blir ett förbud mot bensin och diesel i alla kommunens fordon. Kommunen kommer även att ställa samma tuffa krav på alla sina leverantörer.

– Vi måste bort från beroendet av fossila bränslen. Och vi i Sundsvall måste göra vårt, säger Hans Forsberg (C), ordförande i infrastrukturutskottet.