Reportage.

2017-07-12 06:00
  • Bild: Mia Berg
  • Susanne säljer andras skapelser, men är noga med att välja ut hantverk hon kan stå för, det ska vara genuint och det ska vara miljövänligt.
    Susanne säljer andras skapelser, men är noga med att välja ut hantverk hon kan stå för, det ska vara genuint och det ska vara miljövänligt.
  • Marknadsföring har hon aldrig planerat för, den kommer med alla timmars hårt jobb för att skapa rätt stämning på Nebulosa gård. Och rätt stämning har hon skapat när besökarna fylls av ro, glädje och inspiration innan de kör ut från gårdsplanen.
    Marknadsföring har hon aldrig planerat för, den kommer med alla timmars hårt jobb för att skapa rätt stämning på Nebulosa gård. Och rätt stämning har hon skapat när besökarna fylls av ro, glädje och inspiration innan de kör ut från gårdsplanen.

En plats för gammal charm och nya möten

På Kulturcentret Nebulosa gård i Birsta möts det gamla och det nya, både vad det gäller människor och konstarter. Susanne Arnfridsson bygger, steg för steg, ett ställe för ro och inspiration hemma på sin gård.

Solen gassar mot ladugårdsväggen och hönsen vandrar runt och pickar. Överallt små detaljer som får en att le – roliga skyltar, en skulpterad fågel i en bur, en vagn från något gammalt jordbruk som har fått en ny funktion på gårdsplanen. Men framför allt en stor gårdsplan omgiven av ladugårdsbyggnader från 1800-talet. Allt liksom mer än charmigt bevarat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nebulosa gård ligger lite inklämd mellan E4 och Norra vägen i Birsta och de stora köpladorna och shoppingen finns på gångavstånd.

Första gången Susanne Arnfridsson och hennes man kom till platsen kände de bara: wow, här vill vi bo. Ändå tvekade de: skulle motorvägen alldeles bredvid förstöra allt?

– Vi var hit flera gånger, lyssnade och kände. Men det var ett lugn i huset och på logen och en mäktig känsla som tog över. Vi kände att här kunde vår grundtanke, vår vilja att få bygga upp ett kulturcentrum, få gro.

De flyttade in och lät gården låna namnet av gatan den ligger på. Det är 3,5 år sedan och nu bygger de sin dröm.

– Jag har alltid tänkt att det är ett sådant jag skulle vilja ha, en plats där olika konstformer kan knytas ihop och människor kan komma till ro. Jag märker att det är uppskattat, att det är fler som behöver det. Jag tror att vi behöver jorda oss lite grann, komma tillbaka till naturen. Vi är inte gjorda för att bo i stan och pendla till och från ett jobb, säger hon.

Många olika aktiviteter

Till Nebulosa gård kan man komma och bara vara, ta en fika i trädgårdskaféet, handla i trädgårdshandeln eller titta på konstutställningarna som ständigt är hängda uppe på logen, tre denna sommar. Men man kan också komma och göra olika saker, verksamheten är öppen året om, onsdag till lördag.

– Att baka tunnbröd i vår bagarstuga är nog det mest populära, men vi har också haft kurser i keramik, rakubränning, trådslöjd, vedic art, yoga ...

Det är mycket som får plats. Till sommarens höjdpunkter hör också olika musikevenemang i trösklogen, med kyrkbänkar till sittplatser och bandet tätt intill.

– Det är hela upplevelsen vi vill åt, det är inte ”bara” att gå på konsert här. Vi välkomnar alla när de kommer, tänder eldar på gården, skapar stämning och ger dem något att äta som förstärker allt det där.

Kultur, säger hon, är att låta det gamla och det nya mötas. Det kan vara människor i olika åldrar, men också hantverket från då som möter musiken från nu. Hon har märkt att de som kommer hit kommer tillbaka, så genom att rikta sig till olika åldersgrupper med olika arrangemang, skapas mötesplatsen av sig själv.

Är omtalad

– Vi är navet som håller i alla olika delar, och det verkar fungera, för jag har märkt att människor pratar om Nebulosa gård nu. Konstnärer, musiker och hantverkare hör av sig och ber om samarbete med oss. Nästan varje dag tänker jag: hur är det möjligt att det här händer? Jag bara går runt här med ett fånigt leende på läpparna och är så jäkla lycklig, säger Susanna Arnfridsson. 

Under sommaren gör ETC Sundsvall nedslag på platser runt om i Medelpad. Har du någon idé om ställen eller människor vi borde besöka? Tipsa oss på sundsvall@etc.se

Nästa vecka besöker vi Lögdö vildmark.

Fakta

Namn: Susanne Arnfridsson

Ålder: 55 år

Bor: På Nebulosa Gård i Birsta

Yrke: Konstnär, kreatör och trädgårdsinspiratör

Bästa sommarsysselsättningen: ”Att jobba med händerna i jorden, det gör mig trött i kroppen och klar i knoppen. Jag tror att vi är gjorda för det”