Inrikes.

2017-08-04 06:00
På barnens sida. Diakon Hilma Lindell ser allt fler föräldrar som har svårt att få vardagen att gå ihop. Bild: Mia Berg
På barnens sida. Diakon Hilma Lindell ser allt fler föräldrar som har svårt att få vardagen att gå ihop.

Diakonen Hilma Lindell: ”Fotbollsavgifter har blivit en klassfråga”

Allt fler utsatta barnfamiljer söker hjälp hos Svenska kyrkan, Frälsningsarmén och olika ideella föreningar. Fattigdomen påverkar barnen som gärna vill ha någon fritidsaktivitet, precis som sina kompisar.

 

Precis som hos många ideella föreningar märker Svenska kyrkan hur hjälpbehovet från familjer ökar.

– De senaste två åren kan man se en ökning av antalet ensamstående föräldrar som har svårt att få vardagen att gå ihop och söker hjälp, säger Hilma Lindell, diakon i Sundsvalls församling.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Andra orsaker till att man behöver extra stöd kan vara arbetslöshet, sjukdom och ibland båda delarna i kombination. Sundsvalls församling kan hjälpa till med allt ifrån matkuponger och kläder till presentkort för olika barnaktiviteter. Högst tryck är det inför sommaren och julen.

– Inför sommaren är det många som vill ha hjälp med idrottskläder och föreningsavgifter till barnens aktiviteter, fotbollsavgifter har blivit en klassfråga, säger Hilma Lindell.

Familjeläger

Under sensommaren erbjuder kyrkan familjeläger för framför allt ensamstående föräldrar med barn. Utöver sitt eget sociala arbete samarbetar kyrkan med olika föreningar, som Barbros barnbarn och Barnens guldkant.

– Vi hjälper dem att förmedla presentkort med kläder och aktiviteter till de som behöver, säger Hilma Lindell.

Enligt ett pressmeddelande från Frälsningsarmén har gruppen gömda och papperslösa flyktingar med barn ökat mycket bland de som söker ekonomisk hjälp. På många håll i landet erbjuder Frälsningsarmén kollon och fritidsaktiviteter gratis eller till en låg kostnad.

– De fungerar även i förebyggande syfte för att barnen inte ska hamna i fel kompisgäng, säger Ywonne Eklund, metodstödjare för socialt arbete på Frälsningsarmén.

Behovet hos de hjälpsökande är stort och allt fler hjälper till på olika sätt.

– Det behövs ideella krafter. Ju fler som kan göra skillnad för barn och familjer, ju bättre är det, säger Hilma Lindell.

Skammen att be om hjälp

Trots att hjälpbehovet ökar finns ett mörkertal.

– Det finns det. Det kan bero på skam, att man inte vågar be om hjälp. Det är tufft i dagens samhälle med alla jämförelser, säger hon.

Fakta

Barnfattigdom finns i Sverige. De är barn i familjer som har små eller inga marginaler alls. Cirka 234 000 barn i Sverige lever i familjer med inkomst under den gräns som EU har definierat som fattigdom, det vill säga under 60 procent av landets medelinkomst. Grupper som framför allt drabbas är:

Barn till utlandsfödda

Nära var tredje barn med utländsk bakgrund lever i ekonomisk utsatthet.

Barn till ensamstående föräldrar

Den ekonomiska utsattheten är mer än tre gånger så hög bland barn till ensamstående föräldrar.

En av orsakerna är föräldrars långtidsarbetslöshet som har tredubblats under de senaste sex åren. Andra skäl är föräldrarnas sociala resurssvaghet och psykisk ohälsa. Barnen riskerar att utveckla psykiska problem, att tidigt hamna i kriminalitet eller utanförskap och mobbning.