Inrikes.

2017-08-18 06:00
”De stora byggbolagen är helt ­ointresserade av att bygga i trä”, säger Gunnar Farm, som vill bygga i Alliero. Bild: Thomas Ekenberg
”De stora byggbolagen är helt ­ointresserade av att bygga i trä”, säger Gunnar Farm, som vill bygga i Alliero.

”Det är grönare, skönare och billigare att bygga i trä”

Han är på väg att bygga miljövänliga trähus med solenergi, men försäljningen av lägenheterna går trögt. Storleken – inte materialet – är problemet, säger Gunnar Farm.

 

Gunnar Farm driver projektet Brf Farmen, där han planerar att bygga trähus på Ludvigsbergsvägen i Alliero vid foten av Norra berget.

– Jag har valt att bygga i trä eftersom det är miljövänligt, ger ett behagligt inomhusklimat och för att vi har väldigt många träd i Sverige som vi kan bygga av.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dyrare med betong än med trä

Utöver träkonstruktionen har husen solfångare på taken och de övre balkongerna. När han tog fram kalkyler över bygget kom han fram till att det skulle bli dyrare att uppföra husen i betong än i trä.

– Jag vet inte varför så få väljer att bygga i trä – kommunen gjorde ett försök för tolv år sedan nere i inre hamnen, men sedan hände ingenting. När Norra kajen skulle byggas blev det betong igen. Jag har pratat med de stora byggbolagen, och de är helt ointresserade av att bygga i trä, det fungerar väl inte med deras inkörda system, säger han.

Lägenheterna i Brf Farmen är till salu nu och det går lite trögt med försäljningen. Fyra av nio är reserverade, han behöver ha åtta för att få starta bygget.

– Efter en kundundersökning tidigare gjorde vi extra stora lägenheter – vilket har gjort att priserna ligger högt. Kanske är det problemet, vi funderar på nu om vi ska rita om några av dem till flera mindre bostäder.

”Det är fantastiskt”

Gunnar Farm har utbytt tankar och erfarenheter kring miljövänliga trähus med ETC:s Johan Ehrenberg och välkomnar hans vilja att bygga i stan.

– Det är fantastiskt, hela projektet är intressant, särskilt med tanke på att han söker andra vägar för finansiering. Det är inte lätt att få till den biten när man vill genomföra ett sådant här projekt, säger han.