Inrikes.

2017-08-11 06:00

Attention Sundsvall Timrå: Vi tror inte att det är någon överdiagnostisering

På Attention Sundsvall-Timrå stöttar man barn och vuxna med olika Neuropsykiatriska funktionshinder. Här har man märkt av ökningen av adhd-diagnoser hos vuxna.

 

– Vi kan se att den hänger ihop med att allt fler barn och ungdomar undersöks. Ofta börjar det med att ens barn eller barnbarn får diagnosen, vilket gör att man börjar fundera på varför man själv har haft och har det så jobbigt i livet – och så gör man själv en utredning, säger Bengt Norlander, ordförande i föreningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Han tror inte att det har skett någon ökning i faktiskt antal, utan att det är en ökad kunskap som leder till att allt fler av de som drabbats får diagnosen idag.

– Många av medlemmarna upplever denna diagnos som en lättnad. De beskriver att de tänker: ”Det är inte fel på mig, det finns en medicinsk förklaring.” Och är man i yrkeslivet och har till exempel blivit sjukskriven för att man inte klarar av jobbet, då kan en diagnos göra det lättare att komma tillbaka, säger han.

Hur menar du då?

– En del av dem får medicin och annan färdighetsträning som gör det lättare att få vardagen att fungera. Men för en del räcker det med att de fått diagnosen för att de ska förstå sig själva och därigenom klara sig bättre.

Vad säger du om att en del tror att adhd överdiagnostiseras?

– Om det är olika livshändelser som påverkat en kan man inte få diagnosen, så grova är inte diagnoskriterierna. Det är klart att det finns skillnader inom den här vården liksom all annan vård, men över lag lyckas man sätt så bra med att ställa rätt diagnos. Vi tror inte att det är någon överdiagnostisering.