Inrikes.

2016-01-29 07:04
Thérèse Eriksson mådde psykiskt dåligt i många år.  I dag föreläser hon om ätstörningar och själv- skadebeteende.
Thérèse Eriksson mådde psykiskt dåligt i många år. I dag föreläser hon om ätstörningar och själv- skadebeteende.

Allt fler unga drabbas av ångest och självskadebeteende

Ätstörningar och självskador. Det var Thérèse Erikssons vardag i många år. I dag åker hon runt och föreläser om psykisk ohälsa. 

– Många ungdomar känner sig oerhört ensamma och tror att ingen annan mår lika dåligt. Men det finns bra hjälp att få.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Thérèse Erikssons liv förmörkades länge av allvarliga ätstörningar och självskadebeteende. I dag har hon skrivit två böcker om psykisk ohälsa och föreläser i ämnet. Främst för vårdpersonal, men även för ungdomar och föräldrar. 

– Vården i dag är mycket bättre än när jag var sjuk på 90-talet. Men många insatser riktar sig fortfarande antingen mot ätstörningar eller självskadebeteende i stället för att se hela problematiken. 

Var tionde tjej

Hon berättar att var tionde tjej i åldern 18–24 år har varit i kontakt med psykiatrisk vård och/eller äter psykofarmaka. För killar är andelen 7 procent. 

Trots detta är psykisk ohälsa fortfarande något stigmatiserat. 

– Att må dåligt ibland är en del i att vara människa. Vi måste prata om det så att fler söker hjälp i tid, säger Thérèse Eriksson som också berättar att internet spelar en viktig roll för unga som mår dåligt.

– Det är ofta första stället att söka hjälp på. Bris.se och bup.se är bra hemsidor. Och mind.se är en ny självmordslinje som är bemannad dygnet runt.

Hon ger också råd om hur man som anhörig kan hjälpa till.

– Ha kvar din gamla roll som förälder eller kompis och bli inte vårdare. Efter en tid är det lätt att ”bli sin sjukdom” och tappa vem man var innan. Det är jättefarligt för då har den sjuka inget att gå tillbaka till.

Terapi

Affektiva mottagningen på Sundsvalls sjukhus behandlar personer över 18 år som har bland annat ångest och självskadebeteende. Metoden som används kallas dialektisk beteendeterapi, DBT.

– Vi har fler unga patienter i dag än tidigare. Pressen i samhället har ökat, säger psykiatrisjuksköterskan Christina Jansson.

Fotnot: Den 21 januari föreläste Thérèse Eriksson om ätstörningar och självskadebeteende på Unga Magasinet i Sundsvall. En av arrangörerna var Ubuntu, en nybildad stödgrupp för unga som har eller har haft problem med psykisk ohälsa. Den 18 februari föreläser Melissa Nordström från föreningen Vi Unga om depression, även det på Unga Magasinet.

Så stöttar du den som drabbas

1. Visa tydligt att du finns där som stöd oavsett vad som händer. Många sjuka vågar inte berätta av rädsla för att bli lämnade av en partner eller vän. 

2. Håll kvar din gamla roll som förälder, kompis eller partner. Låt proffsen vara behandlare, psykolog och vårdare. Annars är det lätt att den som har drabbats reduceras till att ”vara sin sjukdom”.

3. Gå inte med på att hålla sjukdomen hemlig för andra, även om din kompis eller partner kräver det. Det blir ohållbart för dig att bära.