Inrikes.

2017-12-08 06:00
Antalet äldre som har skulder till Kronofogden ökar snabbt. Bild: Jessica Gow / TT
Antalet äldre som har skulder till Kronofogden ökar snabbt.

Allt fler pensionärer fastnar i skuldfällan

Antalet äldre med skulder har ökat i Sundsvall och Timrå. Pensionärerna i de två kommunerna har skulder på drygt 180 miljoner kronor hos Kronofogden, en ökning med mer än 80 procent sedan 2010.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Antalet personer som har skulder hos Kronofogden minskar totalt sett, både i Sundsvall och i Timrå. Men hos en grupp, pensionärerna, ökar den i stället. Ökningen sker både när det gäller antalet skuldsatta och skuldbeloppet.

Totalt har cirka 500 pensionärer i de två kommunerna skulder hos Kronofogden och skuldbeloppet har ökat från cirka 99 miljoner kronor 2010 till 180 miljoner kronor 2016, enligt Kronofogdens statistik.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Tyvärr är många av dem kvinnor som har det tufft trots ett långt yrkesliv. Bra att regeringen har tillsatt en grupp som ska se över hur grundskyddet kan stärkas, säger Kjell Andersson, ordförande i PRO Sundsvalls samorganisation.

Antalet fattiga äldre har ökat kraftigt sedan 90-talet.  Enligt Eurostat lever 355 000 pensionärer i landet nu under EU:s gräns för fattigdom. I Sundsvall och Timrå handlar det om var sjunde pensionär (14 respektive 15 procent).

Dessutom missar många möjligheten att förstärka ekonomin med bostadstillägg. Det handlar om cirka 140 000 pensionärer, enligt Riksrevisionen.

– Överfört till Sundsvall skulle det innebära att ungefär 1 000 personer missat att söka bostadstillägget fast de har rätt till det. Bostadstillägget ska ses som en del i pensionen och inte som ett bidrag och kan ge välbehövliga hundralappar i månaden, säger Kjell Andersson.

Ökande klyftor

Han ser en fara i att det skapas ökande klyftor bland pensionärerna.

– Vi har en växande grupp som har det besvärligt samtidigt som vi har många äldre som har hyfsade pensioner och både kraft och tid att leva ett aktivt och givande pensionärsliv.

Mats Boström, budget- och skuldrådgivare på Konsument Sundsvall, möter många som inte är förberedda på den omställning rent ekonomiskt som det kan innebära att gå i pension.

– Tyvärr kommer det som en överraskning för många att pensionen kanske bara blir 55–60 procent av det man hade i lön. Vi träffar många som inte hade några problem att hantera sina lån och krediter medan man arbetade och hade lön, men plötsligt med den låga pensionen blir det oöverstigligt, säger han.

Antalet har fördubblats

Antalet hjälpsökande ökar stadigt hos Konsument Sundsvall, och bland äldre över 65 år har antalet fördubblats sedan 2011. De flesta som söker hjälp är kraftigt skuldsatta och en majoritet behöver hjälp med en skuldsanering. De klarar helt enkelt inte av att betala sina skulder.

– Även om antalet personer hos Kronofogden minskar något så ökar antalet som vänder sig till oss och bland dem ser vi att allt fler äldre har det tufft ekonomiskt, säger Mats Boström.

Hans råd är att städa upp sin ekonomi inför en pensionering i tid.

– Redan i 50-årsåldern bör du gå igenom din ekonomi och titta på vad du kommer att får ut som pensionär. Det är också den tid i livet då man, åtminstone bland dem som har jobb, har det som bäst ekonomiskt och därför bör man försöka rensa upp bland lån och krediter medan man kan, säger han.

Nya lån förvärrar

Många äldre tvingas också att ta nya lån för att betala de gamla, något som Mats Boström på Konsument Sundsvall, inte rekommenderar.

– Det är som att rulla en snöboll utför en sluttning. Som pensionär har du en mycket förutsägbar ekonomi, du vet vilken inkomst du har i dag och framöver. Får du inte ihop din budget i dag så kommer du inte att få ihop den i morgon heller, nya lån förvärrar bara problemen.

Konsument Sundsvall

Kommunernas budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till att ge praktiska råd kring din ekonomi, hjälpa till med en hushållsbudget, förhandla med kreditgivare och i sista hand hjälpa till med en skuldsanering.

Cirka 75 procent av de som vänder sig till Konsument Sundsvall är så kraftigt skuldsatta att de måste ha hjälp med en skuldsanering.

Kommunen är enligt skuldsaneringslagen skyldig att hjälpa till med en sanering.

En beviljad skuldsanering innebär att du under fem år ska betala till Kronofogden enligt en betalplan och då får leva på det så kallade existensminimum. Summan som ska betalas varje månad räknas fram individuellt. Efter de fem åren avskrivs alla skulder och man är skuldfri. Ansökan om skuldsanering sker hos Kronofogden.