Debatt. .

2017-08-24 07:00
Kvinnor för fred i Sundsvall ifrågasätter att främmande makt deltar i militärövningen Aurora i september. Bild: PONTUS LUNDAHL/TT
Kvinnor för fred i Sundsvall ifrågasätter att främmande makt deltar i militärövningen Aurora i september.

Varför ska främmande makter öva i Sverige?

I september prövas det omdebatterade värdlandsavtalet för första gången i stor skala. Med militärövningen Aurora 17, kommer 20 000 soldater att öva i Göteborg, Mälardalen och på Gotland.

Ska främmande makter öva i Sverige och varför? Hur påverkar övningarna människorna som bor i områdena och miljön?

2004 föreslog utredningen ”Snö, mörker och kyla” att internationell militär test- och övningsverksamhet på svenskt territorium skulle utvecklas. Den antogs av en socialdemokratisk regering under en provperiod och permanentades av en borgerlig regering 2008. År 2014 tecknade Sverige ett värdlandsavtal med Nato, som trädde i kraft 2016. I dag profilerar sig Sverige som aktiv partner till kärnvapenalliansen Nato.

Vi upplåter vårt territorium för internationella militära övningar och tester av vapen. Övningen Aurora 17 som äger rum i september, kommer att bli den största övningen i Sverige på över 20 år, till en kostnad av 583 miljoner kronor. Samtliga stridskrafter deltar. Dessutom deltar nordiska länder, USA och Frankrike. Sverige har en feministisk utrikespolitik, men samtidigt blir de internationella militärövningarna allt fler och större och samarbetet med Nato och USA fördjupas i syfte att stärka säkerheten. Hur hänger det ihop?