Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Utan ideellt arbete stannar Sverige

Kommunerna måste bli bättre på att samverka med den idéburna sektorn, menar artikelskrivarna.
Kommunerna måste bli bättre på att samverka med den idéburna sektorn, menar artikelskrivarna.

ETC Sundsvall.

Den idéburna sektorns insatser måste värderas högre, menar företrädare för 5i12-rörelsen och anser att kommunerna måste börja se det ideella arbetet och föreningslivet som en självständig och naturlig samverkanspart.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Den 5 december är FN:s internationella dag för frivilligt arbete och för alla volontärer. Den 5 december klockan fem i tolv är också 5i12-rörelsens manifestationsdag för människors lika värde och mot främlingsfientlighet och rasism.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det senaste året har volontärer varje dag manifesterat vilken enorm kraft hela den idéburna sektorn har i flyktingmottagandet och integrationen. Hundratusentals människor runt om i landet med en värdegrund som visar vad medmänsklighet, solidaritet och humanism innebär i praktiken. På tågstationer och mötesplatser, i flyktingförläggningar och språkgrupper, i klädinsamlingar och akuta bostadsförmedlingar, i kyrkor och idrottsföreningar, i opinionsyttringar och nätverk, i skolan och äldrevården. Från storstad till landsort.  Ett ideellt och brinnande engagemang hos enskilda människor som alla är föredömen för det goda samhället. Den stora uppslutningen visar vilken drivkraft, kompetens och resurs som finns inom civilsamhället.

Men de stora insatserna och det ideella engagemanget tas inte tillvara av myndigheter, kommuner, företag och andra samhällsaktörer. Kunskapen om det ideella arbetets villkor och betydelse är ofta bristfällig hos övriga samhällsaktörer. Vi betraktas inte som en självständig och naturlig samverkanspart och aktör. Det innebär också att det ideella och oavlönade arbetet inte får den betydelse och det mervärde som det förtjänar.

 Det här framgår också av den offentliga utredning, "Palett för ett stärkt civilsamhälle" (SOU 2016:13) som nyligen lags fram och som innehåller flera förslag som skulle stärka det ideella arbetet och den idéburna sektorn. Enklare regler för statliga och kommunala bidrag, mer kunskap och undervisning om föreningslivet och civilsamhället i skolan, ideellt arbete på arbetstid, bättre upphandlingsregler så att vi får fler icke-vinstgivande aktörer. Det här är några av förslagen som skulle stärka det ideella arbetet. Vi förutsätter nu att regering och riksdag värnar det ideella arbetet och skyndsamt fattar nödvändiga politiska beslut som stärker det ideella arbetet.

Runt om i landet pågår nu i kommunerna en process för en bättre samverkan mellan den idéburna sektorn och kommuner genom lokala överenskommelser. Processen i kommunerna går trögt. I de flesta kommuner finns hittills inte något större intresse och förståelse för en organiserad samverkan där det ideella arbetet och föreningslivet ses som en självständig och naturlig samverkanspart.

Vi står nu alla inför stora utmaningar för att förverkliga ett värdigt mottagande och en bättre integration. Utmaningar som vi inte klarar utan ett ideellt arbete med respekt och bättre villkor. Vi nöjer oss inte längre med en "klapp på axeln". Vi accepterar inte att bara bli en gratis "underleverantör" åt staten, landstingen/regionerna och kommunerna. Hela den idéburna sektorns insatser måste värderas högre och tas till vara för ett starkare Folkrörelsesverige. Det är en omistlig del i ett modernt och solidariskt samhälle.

Nu höjer vi rösten för det ideella arbetet!

Ämnen i artikeln