Debatt. .

2017-06-13 14:02
Utsattheten som flykting i ett annat land, om omänskliga utvisningar till krigszoner och rasism, är ämnen debattörerna skriver om.  Bild: John Alexander Sahlin/TT
Utsattheten som flykting i ett annat land, om omänskliga utvisningar till krigszoner och rasism, är ämnen debattörerna skriver om.

Tre röster från nya svenskar

Elever som läser svenska som andraspråk på introduktionsprogrammet vid Timrå gymnasium vill berätta om och påverka opinionen i ämnen som berör deras situation som flyktingar och nyanlända. Det handlar om utsattheten som flykting i ett annat land, om omänskliga utvisningar till krigszoner och rasism.

Deportera inte invandrare

Jag bor på Tallnäsvägen i Timrå. Jag hör mycket på nyheter om att EU deporterar invandrare varje dag. Jag blir mycket arg och frustrerad när jag hör de här nyheterna. Invandrarna har passerat mycket farliga vägar för att vara i den här fredliga platsen. Jag tycker att politikerna måste se människorna just som människor som kommer från andra länder, inte som invandrare.

Vi har politiska, religiösa eller andra problem som tvingar oss att flytta till andra fredliga länder. Det största problemet är krig. Massor av människor dödas eller skadas av det här kriget. Många barn förlorar sina föräldrar och släktingar. Många är arbetslösa och de behöver pengar för livet. Varje person har sin orsak till att de flyr till andra länder.

Jag undrar hur en politiker skulle känna om hen var i mina skor? Det är jättesvårt att flytta från en sida av världen till den andra. Det är som att spela med livet för att få ett bra liv. Jag menar att politikerna måste tänka på framtiden. Vad kan hända om de deporterar invandrare tillbaka till deras land. De kan bli terrorister och de kan dödas i något krig. Jag håller inte med det här beslutet att deportera invandrare. Om det beslutet inte rivs upp så kan situationen bli dålig. EU måste titta på alla sidor och sen bestämma. 

"Arg och irriterad"

Stoppa rasismen 

Det finns många rasister i hela världen. Många rasistiska partier i Europa växer och blir stora. Många flyktingar kommer till Europa samtidigt som Europas ekonomi går ned. Så rika människor vill inte försämra sin ekonomi.

Rasism kan vara att säga något taskigt bara för att någon ser ut på ett visst sätt eller kommer från ett visst land. Rasism kan vara både ett sätt att tänka och ett sätt att bete sig mot andra. Några personer beter sig rasistiskt för att de tycker att de har rätt att göra det. Många personer har rasistiska tankar utan att de riktigt är medvetna om det.

Jag hoppas att de ändrar sina rasistiska tankar och inte skadar andra. Om rasismen ökar kan det bli hat och bråk mellan människor. Det kan leda till att större företag inte vågar komma till det landet. Det kan också leda till att kontakten mellan människor blir sämre och man lär sig mindre om varandras olika kulturer. Därför vill jag stoppa rasismen och vill att alla ska vara humanister, för att världen ska bli bättre!

Nimu Yousuf

Sluta svartmåla de ensamkommande

Jag är en ensamkommande som har varit i Sverige cirka två år. I Sverige har jag haft chans att gå i skolan. Nu jag har ett mål i mitt liv. Målet är att börja gymnasium, och klara det, och ta körkort, få ett jobb.

Många människor tänker att ensamkommande ungdomar bara är ett problem. De vill inte acceptera flera av oss, och tänker att vi bara kostar pengar. Är det verkligen så? Kanske i början behöver vi ungdomar studera och någonstans att bo, och det kostar pengar.

Det är Tierps kommun som har undersökt hur det har gått för de 20 ensamkommande ungdomar som har varit inskrivna på HVB-hemmet Bergis mellan åren 2007 och 2016 (Aftonbladet 2017-02-17). Hälften av ungdomarna har tagit körkort. De flesta har jobb, betalar skatt och ingen har begått brott.

Studien från Tierp är visserligen begränsad, men inte oviktig. Den berättar nämligen att om samhället satsar på ungdomarna, erbjuder dem trygghet, stabilitet och vägledning, så blir det succé. En annan betydligt större studie, som presenterades 2015, undersökte 10 000 ensamkommande ungdomar som kom till Sverige mellan 2003 och 2012.

Den visade att det går bättre för ensamkommande på den svenska arbetsmarknaden än för invandrade barn och unga som har kommit tillsammans med sina föräldrar. Slutsatsen är att ensamkommande ungdomar kommer snabbare in i samhället tack vare de insatser som görs på HVB-hemmen.

Nu är det dags att agera humanitärt! Sluta svartmåla de ensamkommande och ge oss en chans för att vi kan leva vidare och bidra till det gemensamma.

Rohollah Rezai