Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Sundsvall måste ha en offensiv klimatpolitik

Bild: Bild: Kerstin Stickler

ETC Sundsvall.

Utsläppen får denglobala medeltemperaturen att öka, vilket i sin tur leder tillstigande havsnivåer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Världen förbereder sig inför klimatmötet i Paris som kommer att äga rum mellan 30 november och 11 december.

Mänskligheten behöver ett klimatavtal som håller den globala uppvärmning så långt under två grader som möjligt. Ett avtal som måste ha ambitiösa åtgärder för minskade utsläpp eftersom utsläppen av växthusgaser är större än vad planeten kan tåla. Utsläppen får den globala medeltemperaturen att öka, vilket i sin tur leder till stigande havsnivåer, extrema vädermönster, översvämningar och ökenspridning.

Hållbar utveckling (det vill säga att tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov) och klimatfrågan hänger samman. Hållbar utveckling innebär bland annat att arbeta för mer energisnåla byggnader, satsa på klimatvänliga transportmedel och alternativa bränslen samt minska köttproduktionen till förmån för vegetarisk mat. Samtliga punkter är viktiga komponenter för att skapa ett klimatsmart samhälle.

 Miljöpartiet i Sundsvall har under de senaste åren stark bidragit till att göra Sundsvall klimatsmartare genom bland annat utfasning av fossila bränslen i fjärrvärmen tack vare ett samarbete mellan Sundsvall Energi och SCA som har inneburit en årlig minskning av fossila koldioxidutsläpp med upp till 45 000 ton i fjärrvärmenätet och 25 000 ton hos SCA.

Sundsvalls kommun har förutsättningar för att kunna fortsätta med sådan offensiv klimatpolitik. Därför måste den nuvarande (S)-ledda majoriteten arbeta mer offensivt med klimat- och miljöfrågorna och lyfta in dem bland sina prioriterade frågor. 

Miljöpartiet har fortsatt höga ambitioner inom klimat och miljö och vill bland annat att Sundsvalls kommun:

  • Endast bygger lågenergihus med hållbara och giftfria metoder.
  • Arbetar för en ökad inriktning på vegetarisk mat till barn och äldre.
  • Satsar på solenergi och annan förnybar energi i egna fastigheter och uppmuntrar användning av sådan energi även bland privatpersoner och andra fastighetsägare.
  • Aktivt deltar i utvecklingen av bränslen med icke fossilt ursprung, till exempel biogas.
  • Gör Sundsvall till en cykelstad.
  • Främjar återbruk inom kommunens verksamhet.

Ämnen i artikeln