Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Sexuellt våld – ett folkhälsoproblem

1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen har gått samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter. På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, Eva Dahlgren och Lill-Babs.
1 993 kvinnor i den svenska musikbranschen har gått samman i ett upprop och vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter. På listan samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, Eva Dahlgren och Lill-Babs. Bild: Bild: TT Nyhetsbyrån

ETC Sundsvall.

Det händer nu. Ingen kan väl ha undgått hashtagen #metoo där mängder av kvinnor berättar om de sexuella trakasserier de blivit utsatta för. Nu har även en rad olika branscher anslutit sig med egna hashtagar för att berätta om sexuella övergrepp i sitt egna yrkesområde. Skådespelare, sångerskor, jurister, politiker, alla enas de i egna upprop för att berätta om sexismen och det sexuella våldet som äger rum i just deras bransch.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Tjejjouren Skogsrå i Sundsvall får ofta höra berättelser från tjejer och kvinnor som blivit utsatta för det sexuella våldet.

Ibland kan det vara första gången de berättar för någon om vad de har utsatts för. Skammen och skulden hos ett offer för ett sexuellt brott kan fortfarande vara stor. Vi vill att skulden läggs där den hör hemma, hos förövaren. Att kvinnor börjar berätta är något som vi välkomnar och uppmuntrar.

VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning

Den 25 november är utnämnd av FN som den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Enligt FN:s utvecklingsprogram, UNDP, har tre av fyra kvinnor världen över någon gång drabbats av våld och ungefär hälften av EU:s kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier där de arbetar. Statistik från Brå visar att av alla anmälda våldtäkter i Sverige under 2016 handlade det i 96 procent av fallen om en kvinna som brottsoffer och gällande sexuellt ofredande var det i 90 procent av fallen en flicka eller kvinna som blivit utsatt.

Frågan om sexuellt våld är ett folkhälsoproblem som inte får tystas ner. Vi i tjejjouren väljer att, tillsammans med Kvinnojouren Kvinnogemenskap och Pipeline, uppmärksamma denna dag med att informera om just det sexuella våldet som kvinnor drabbas av. Detta med hjälp av föreläsningar av kriminologen Nina Rung och Mathilda Genberg från Tjejjouren Skogsrå. Dessutom anordnar vi en ljusmanifestation för offren för det sexuella våldet och framträdanden med visartisten Tina Wilhelmsson och folkpop-duon Selma & Gustaf.

Det händer nu. Tänker du vara med eller stå vid sidan av? Vi får inte låta denna möjlighet gå oss förbi och dessa modiga tjejers och kvinnors berättelser falla i glömska.

Säg ifrån om någon säger eller gör något sexistiskt. Börja arbeta ideellt eller ge ekonomiskt stöd till en förening som arbetar med dessa frågor (till exempel en tjejjour eller kvinnojour). Uppfostra dina pojkar till att respektera andra personers kroppar och prata med dem om samtycke.

Ju fler vi är som arbetar för ett samhälle och en värld fritt från sexuellt våld desto fortare når vi dit.

 

 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00