Debatt. .

2017-11-30 07:00
En biogasfabrik i Korsta är en viktig åtgärd för att minska vår klimatpåverkan, menar debattören. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
En biogasfabrik i Korsta är en viktig åtgärd för att minska vår klimatpåverkan, menar debattören.

S svek mot ett fossilfritt och hållbart Sundsvall

Socialdemokraternas nej till satsningen på en biogasfabrik i Korsta är ett svek i arbetet för att bryta den accelererande klimatförändringen. Det menar Angel Villaverde (MP).

Den pågående och accelererande klimatförändringen äventyrar vår framtid. Den innebär ökad sårbarhet för natur, samhällsfunktioner och människor. Den skapar otrygghet och rädsla inför framtiden. Antalet skyfall kommer att bli fler och intensivare som ger ökad risk för ras, översvämningar, förändrad vattenkvalité, torrlagda brunnar och naturbränder.

För att minska sårbarheten måste vi kraftigt minska vår klimatpåverkan genom kraftfulla åtgärder inom många områden. En viktig satsning i den riktningen är byggande av biogasfabrik i Korsta. Miljöpartiet har varit mycket engagerat i detta och drev på nödvändiga förberedelser när vi satt i majoritet under förra mandatperioden.

Produktion av biogas är en investering för framtiden som ger många nyttor till vårt framtida fossilfria samhälle. Förutom klimatnytta får vi en enkel fastighetsnära insamling och hållbar avfallshantering. Biogasen är energieffektiv, bidrar till lokal och regional ekonomisk nytta, ger lokala arbetstillfällen. Certifierad återföring av växtnäringsämnen möjliggör ett hållbart jordbruk i samspelet mellan stad och land för en levande landsbygd.

Biogasen ger rent bränsle för vår industri och våra fordon, den kan bidra till teknikutveckling och export. Biogasens stora flexibilitet gör att den också kan nyttjas för produktion av värme, el eller som råvara till kemikalier.

Biogasen är alltså en viktig del i samhällets omställning till hållbar grön bioekonomi och till hållbara förnybara energisystem.

Socialdemokraterna stoppar nu en sådan satsning trots ett väl utrett projekt och förprojektering och upprättade detaljplaner. Trots att det finns många kommuner som vill vara med. Trots att investeringsbidrag på 84 miljoner beviljats från Naturvårdsverket. Trots att kommunens buss-depå i Gärde är förberedd för tankning av biogas. Trots att utredningen visar på lönsamhet och att kommunen får tillbaka investerade pengar.

De osäkerheter som får socialdemokrater att backa i denna viktiga framtidsfråga ser vi i Miljöpartiet i stället som utmaningar som ska lösas och målet med vårt arbete är att vi i Sundsvall bidrar till att bryta den accelererande klimatförändringen. Den otrygghet och rädsla människor känner inför framtiden kan endast hanteras genom handling och visat ledarskap.

 

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Angel Villaverde 
Angel Villaverde, (MP) Gruppledare