Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Rekordsatsning på sommarskola gav effekt

Sommarskola för elever som behöver läsa upp sina betyg är en satsning som gjort att fler blir behöriga til gymnasieskolan.
Sommarskola för elever som behöver läsa upp sina betyg är en satsning som gjort att fler blir behöriga til gymnasieskolan. Bild: Bild: FREDRIK SANDBERG/TT

ETC Sundsvall.

21 elever blev behöriga till gymnasiet, 67 elever fick godkänt i minst en kurs de tidigare varit underkänd i och många nyanlända fick större sociala nätverk. Det är några av resultaten av satsningen på sommarskolan, skriver fyra representanter för den politiska majoriteten i Sundsvall, som redan ser fram emot nästa sommar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Under sommaren 2017 storsatsade den politiska majoriteten (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet) på sommarskola och fritidsaktiviteter för unga i Sundsvall.

Syftet var att fler barn och unga skulle få chansen till ett aktivt och meningsfullt sommarlov oavsett föräldrarnas inkomst, men även att möjliggöra för elever som halkat efter att kunna förbättra sina studieresultat.

VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning

När satsningen nu har utvärderats kan vi konstatera att den varit väldigt lyckad. Rekordmånga fick plats på sommarskolan och fler sommarlovsaktiviteter än någonsin förr erbjöds för barn och unga i Sundsvall. 67 elever läste upp sina betyg och blev godkända i matte, svenska eller engelska. 21 ungdomar gick från att vara obehöriga till gymnasiet till att bli behöriga.

Det här är framför allt en stor vinst för de här ungdomarna eftersom vi vet att människor som inte har genomfört en gymnasieutbildning har betydligt svårare att få jobb i framtiden. Därför är det viktigt att tidigt sätta in resurser för att fler ska bli behöriga till gymnasiet. Dessutom fick nyanlända ungdomar större sociala nätverk med svenskfödda ungdomar.

Under nio veckor hölls tre olika omgångar av sommarskola där eleverna kunde läsa upp sina betyg på förmiddagen och delta i fritidsaktiviteter på eftermiddagen. Kostnaden för detta uppgick till 430 000 kronor. Det kan jämföras med att ett extra gymnasieförberedande år för 21 elever kostar 2,1 miljoner kronor. Ännu en gång bevisar vi att det lönar sig att arbeta förebyggande.

Utöver sommarskolan erbjöds närmare 800 sommarjobb till ungdomar tack vare politiskt avsatta pengar, och 5 500 barn och unga har i sommar deltagit i en massa spännande gratisaktiviteter som arrangerats av föreningslivet. Det är vi otroligt stolta och glada över.

När det gäller gratis fritidsaktiviteter finns det en politisk skiljelinje mellan oss och oppositionen där de vill satsa mindre på kultur och fritid medan vi sätter stort värde i att alla barn och unga ska kunna få en aktiv fritid oavsett föräldrarnas inkomst. En av de aktiviteter som föreningslivet har anordnat är simskolan, där ett flertal unga har lärt sig att simma i sommar. Tänk vilken frihet det innebär för såväl de unga som deras föräldrar att kunna känna den tryggheten runt vatten som simfärdigheter ger.

Årets satsning visar fantastiska resultat och visar att det lönar sig att jobba förebyggande. Vi är stolta över alla elever som gjort en stor insats för sig själva genom att viga några veckor av sitt sommarlov för att läsa upp sina betyg. Vi vill tacka alla lärare och elever som sommarjobbat i skolan i sommar och vårt engagerade föreningsliv som verkligen har ställt upp och erbjudit en massa spännande gratisaktiviteter. Tillsammans har vi gjort en skillnad. Vi ser redan fram emot nästa sommar.

 

 

Ämnen i artikeln