Debatt. .

2017-06-22 18:28

Miljardsatsning på bättre arbetvillkor för vårdpersonal

Efter budgetförhandlingarna blir det ett extra tillskott för att förbättra arbetsvillkoren i vården. Vänsterpartiet hoppas att de statliga pengarna gör att fler partier vågar satsa så att landstinget kan behålla och rekrytera personal till vården.

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen förhandlat fram 2 miljarder per år som ska gå till att förbättra arbetsvillkoren för vårdanställda. Satsningen är tänkt att bli permanent. För Västernorrlands landsting innebär det cirka 50 miljoner kronor i extra tillskott.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Satsningen innebär att de 2 miljarderna fördelas ut till landstingen för att de ska kunna förbättra personalsituationen, se över arbetsvillkor, erbjuda kompetensutveckling, öka bemanningen och utveckla arbetssätt för att vårdpersonal ska vilja – och orka – arbeta kvar inom hälso- och sjukvården. 

Personalen inom vård- och omsorgsyrkena sliter hårt och framför allt kvinnor inom dessa yrken blir sjuka av sin arbetsmiljö. Det är en trend som måste brytas och det brådskar. Enligt Sveriges kommuner och landsting behöver dessutom 85 000 nya undersköterskor anställas i hälso-och sjukvården och äldreomsorgen till 2022. 

Pengarna är ett mycket välkommet tillskott i Västernorrland. Det ger en bra grund för den satsning på personalen som landstinget måste göra, och som vi i Vänsterpartiet länge kämpat för. Vi har föreslagit att landstinget måste satsa minst 150 miljoner kronor på kompetensutveckling, nya arbetstidsmodeller, bättre villkor och arbetsmiljön. Nu hoppas vi att de här statliga pengarna gör att även andra partier vågar satsa så att vi kan behålla och rekrytera egen personal i stället för att vara beroende av stafetter.

De 2 miljarderna till förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö kommer att komma landstingen till del redan med start 2018. 

Vänsterpartiets fullmäktigegrupp Landstinget Västernorrland