Debatt. .

2017-02-16 07:52
Protesterna har varit omfattande kring nedläggningarna i Sollefteå. Här från demonstrationen i Härnösand i april förra året. Bild: TT
Protesterna har varit omfattande kring nedläggningarna i Sollefteå. Här från demonstrationen i Härnösand i april förra året.

Inte patientsäkert att stänga kirurgin i Sollefteå

Beslutet om nedläggning av den akuta kirurgin innebär stora risker för befolkningen i hela länet. Det skriver företrädare för Vänsterpartiet i Västernorrland som vill kämpa för tre sjukhus i länet som alla erbjuder basal akutsjukvård och BB.

Vi är mycket upprörda över beslutet om att stänga den akuta kirurgin vid Sollefteå sjukhus som klubbats igenom på fullmäktige. Vi ser att beslutet innebär stora risker för befolkningen i hela länet. Därför är Vänsterpartiet i Västernorrland emot det.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Befolkningen i Ådalen har behov av snabb och nära tillgång till basal akut kirurgi. Vården måste organiseras utifrån detta behov.

 Beslutet är inte patientsäkert. Riskanalysen visar att det finns ett flertal risker som ger betydande och katastrofala konsekvenser av en stängning. Någon etisk analys har inte gjorts men det är uppenbart att en nedläggning strider mot landstingets etiska policy.

Beslutet leder till att patienter, många äldre och sköra, måste transporteras långa sträckor för vård. Det skapar mycket onödigt lidande. Det leder också till att redan hårt pressad personal på våra sjukhus i Sundsvall och Örnsköldsvik får en ännu större arbetsbelastning.

Beslutet kommer inte att ge de besparingar som uppges eftersom det innebär ökade kostnader inom en rad områden, bland annat primärvården som ska ta hand om en stor del av patienterna och i ökade transportkostnader.

 Beslutet är ett led i att nedmontera livsviktiga delar av Sollefteå sjukhus och påverkar sjukhusets möjligheter att attrahera nya medarbetare inom alla discipliner.

Sammanfattningsvis kämpar vi för tre sjukhus i länet som alla erbjuder basal akutsjukvård och BB.

Martin Neldén & Lars-Gunnar Hultin 
Martin Neldén, Distriktsordförande, Vänsterpartiet Västernorrland. Lars-Gunnar Hultin, Gruppledare, Vänsterpartiet Landstinget Västernorrland.