Debatt. .

2017-06-29 07:00
Fi Sundsvall går med i Prideparaden för dem som inte kan och hoppas att fler marcherar mot homo- och transfobi.  Bild: Daniel Wikström
Fi Sundsvall går med i Prideparaden för dem som inte kan och hoppas att fler marcherar mot homo- och transfobi.

Gå med i Pride för de som inte kan

Fi Sundsvall går med i rörelsen Marching for those who can’t och marscherar för HBTQ-personer världen över som dagligen utsätts för hat och hot och som i vissa länder enligt lag inte har rätten att få vara sig själv.

Det är ett år sedan attentatet mot gay-klubben Pulse i Orlando ägde rum, där 49 människor dödades och ytterligare 58 människor skadades. 

Handlingen visar på ett utbrett hat. På daglig basis utsätts HBTQ-personer världen över för kränkningar såsom glåpord, mobbning och onda blickar. Missnöjet mot transpersoner, homosexuella och bisexuella är dessutom i flera länder cementerad i både lagstiftning och samhällsnormer. 

I 14 länder tvingas transpersoner steriliseras. I Sveriges togs lagen om krav på sterilisering vid könsbekräftande korrigering bort år 2013. I Malaysia, Kuwait och Nigeria är det förbjudet att gå klädd i “det motsatta könets kläder”. I cirka 78 av världens länder är homosexualitet olagligt. I Saudiarabien, Yemen och Iran bestraffas icke-heterosexuella med döden och i Iran kan en homosexuell man bli bestraffad med piskrapp.  I Tjetjenien placeras de i koncentrationsläger och/eller torteras på grund av sexuell läggning. 

Av världens länder är det enbart 36 som erkänner samkönat äktenskap. I Sverige var det först 2009 som det blev lagligt att gifta sig med en person av samma kön. Enligt artikel 12 i Europakonventionen har alla medborgare rätt att ingå äktenskap. 

Många länder uppfyller alltså inte FN:s konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Initiativet Marching for those who can’t påminner om denna verklighet. Därför går Fi, Feministiskt initiativ i samband med Prideparaden i Sundsvall på lördag den 8 juli för de som inte kan, för HBTQ-personer i Sverige som utvisats för att de enligt Migrationsverket inte uppfyller kriterierna för att klassas som HBTQ-person. Istället skickas de hem till krigsdrabbade länder där hat och hot eller något ännu värre väntar. 

Vi går för icke-heterosexuella världen över som enligt lag inte får vara sig själv. Klädd i vitt och svart med förtejpade munnar marscherar vi för de utsatta.  

Gå med oss och håll fanan högt i Sundsvalls Prideparad när Fi Sundsvall uppmärksammar homofobi och transfobi i en värld som exkluderar människor utan legitim anledning.