Debatt. .

2017-10-05 07:00
Med en vinstmarginal som under de senaste åren varierat mellan 15 och 19 procent tillhör Heliås en av de mest lönsamma friskolorna. Bild: Anna Thors
Med en vinstmarginal som under de senaste åren varierat mellan 15 och 19 procent tillhör Heliås en av de mest lönsamma friskolorna.

Friskolornas vinster engagerar Sundsvallsborna

ETC Sundsvalls granskning av friskolornas vinster engagerar. Det har kommit många reaktioner från läsarna – här är några av dem. 

Har friskolorna lägre lärartäthet?

Om det är så att samtliga friskolor kan plocka ut denna vinst samtidigt som kommunala skolan överskrider budget med miljoner varje år så kommer många följdfrågor till hur detta är möjligt. Har friskolorna lägre lärartäthet, lägre lönekostnader, färre behöriga lärare, sämre resultat (inte betygsjämförelse med tanke på betygsinflationen, utan resultat på nationella prov och nöjda elever/föräldrar)?


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Har friskolorna sämre/billigare lokaler, andra administrativa rutiner, fler anmärkningar vid skolinspektionens granskningar eller ligger allt i ett framgångsrikt företagande som inte kommunen har möjlighet att bedriva? Eller … är det så att det saknas kompetens att driva den kommunala skolan?
Lärare
 

Heja ägarna!

All heder åt ägarna som lyckas driva en förhoppningsvis trygg och bra -undervisning och samtidigt tjäna pengar på sitt risktagande affärsmannaskap. Heja!
Peter Söderström

Kommunala skolor kostar mer

Till skillnad från kommunala, som drivs med förlust, levererar dåliga resultat och kostar skattebetalarna ännu mer. Men jag förstår att ETC helst såg att alla svenska företag gick med förlust …
Patrik Rydberg

Självklart ska vinstuttagen granskas

Jag är själv mycket kritisk till friskolereformen samtidigt som jag ser att den kommunala skolan havererat och därför mer eller mindre flytt den verksamheten både för egen del (i yrket) och mina barns (för att rädda deras skolgång). Jag brinner för utbildning och demokratifrågor och ser att en strävan efter en skola för alla blir allt viktigare.

Självklart ska vinstuttagen granskas (och enligt mig även omöjliggöras), men med tanke på problemen inom den kommunala skolan kanske vi också ska undersöka och ta till oss vad friskolorna gör för att lyckas. Det är ju trots allt som ni skriver, var tredje gymnasieelev går i en friskola och 20 procent av grundskoleleverna och det säger ju också något.
Birgit

Hylla de som vågar satsa istället

Jättebra att de tjänar pengar och kan återinvestera i verksamheten. Ni som är avundsjuka på att ägarna tjänar pengar: Gå till banken och låna kapitalet, anställ lärare, hyr en lokal, anpassa den för verksamheten. Bakom en dylik satsning ligger otroligt mycket jobb, vakna nätter och jobb dygnet runt i sisådär 5–6 år och till slut om allt fungerar blir det en slant över. Hylla de som vågar satsa istället för att anklaga dem för att ta ut extrema vinster. Varför måste det vara så fel att tjäna pengar i Sverige? Starta eget, vet ja.
Anders Östeman

Stoppa pengarna i egen ficka?

Ponera att Heliås varit en kommunal skola och rektorn lyckats underskrida budgeten med 14 000kr/elev. Hade vi då tyckt att det varit ok att han fått stoppa dessa pengar i egen ficka?
Thomas Jäärf