Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall behöver ett nytt ledarskap

ETC Sundsvall.

Oppositionspolitikern Elin Nilsson (M) vill se ett nytt ledarskap i barn- och utbildningsnämnden och listar en rad åtgärder för att bryta negativa resultat och ge personalen bättre förutsättningar att göra ett bra jobb.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Den här debattartikeln har en skarp rubrik. Det hör en opposition till att granska majoriteten som styr och lägga fram egna förslag. Anledningen till att jag uttrycker mig så pass tydligt om att barn- och utbildningsnämnden, som ansvarar för samtliga Sundsvalls elever från förskola till gymnasium, behöver ett nytt ledarskap kommer jag att redogöra för i texten som följer. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Som kommunpolitiker ansvarar vi för kommunens invånare och anställda i första hand. Det betyder att de vi är till för ska behandlas lika och få samma förutsättningar. Det ska vi aldrig kompromissa med, oavsett vilken partitillhörighet eller ideologisk övertygelse vi har. 

I Sundsvall behandlas inte eleverna likadant av den styrande majoriteten. De som valt en fristående huvudman för sin skolgång möter andra förutsättningar för utdelningen av skolpeng. Det drabbar elever och anställda. Majoriteten straffar alltså inte oss oppositionspolitiker och företagen med att införa dessa regelskillnader. 

Samtidigt har vi en ekonomi i fritt fall med ett underskott på 65 miljoner kronor. Det blir skolledarnas ansvar att hämta hem underskottet – samtidigt som deras kostnader för skollokaler, måltider och städning är fasta. De har alltså ingen möjlighet att påverka de utgifterna. Det är lite som om Lyxfällan skulle komma hem till en familj på ruinens brant och säga att de får minska sina utgifter för att komma i balans. Men att de fortsatt kommer vara låsta till sin dyra bostad och bara har möjlighet att handla mat på en enda butik. Det är inte rimligt för familjer och är så heller inte för våra anställda inom skolorganisationen. 

Med det sagt så är det givetvis på sin plats att jag redogör för våra förslag från Moderaterna. Även då vi sitter i opposition är det oerhört viktigt att jobba fram en stark politik och ett tydligt alternativ till den styrande socialdemokratin. Med dessa åtgärder vill vi bryta negativa resultat och ge personalen bättre förutsättningar att göra ett bra jobb: 

  • Skolpeng ska sättas efter samråd med skolledare. 
  • Skolpengen ska inte sänkas och vara likvärdig för samtliga skolor oavsett huvudman. 
  • Omorganisering och reducering av CFK för att åstadkomma en sänkning av forskningsanslaget. 
  • Kommunstyrelsen utreder lokalförsörjning då nämnden inte nått hela vägen. 
  • Införa möjligheten att hyra av andra utförare.
  • Genomföra lovskola för elever åk 6–9 som inte nått målen.
  • Tidiga insatser ska alltid prioriteras för elever i riskzon att inte klara av utsatta mål i skolan.
  • Höj- och sänkbara skrivbord ska införas för elever i Sundsvalls kommun för att öka hälsa och koncentration. 
  • Personalen inom förskolan ska få tillgång till arbetskläder från kommunen. 
  • Obligatoriska skolval införs för att öka likvärdigheten elever emellan. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00