Debatt. .

2017-11-23 07:00
Svensk energiskog.  Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
Svensk energiskog.

”Artikeln är baserad på fakta”

”ETC:s reporter svarar på Göran Lundgrens inlägg om bioenergi i förra veckans nummer.”

Kritikerna till bioenergi blir allt fler och det är detta vi har valt att belysa i den här artikeln. Allt fler forskare ansluter sig till kritikerna, det visar bland annat det öppna brev undertecknat av 190 forskare från EU och USA – varav många är skandinaviska forskare – där de varnar för att ökad skogsavverkning för bioenergianvänding riskerar att slå hårt mot klimatet.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Det stämmer att kolsänkan i Sverige inte minskat trots ökad avverkning – tvärtom. Dock så visar statistik från EU-kommissionen, (se ”EU Reference Scenario 2016”), att kolsänkan kommer att minska framöver – med 14 procent till 2030 och med 20 procent till 2050. För EU totalt sett är prognosen att kolsänkan kommer att minska med 35 procent till 2030 och med 60 till 2050. Så visst är artikeln baserad på fakta.

Samtidigt finns det självklart forskare av motsatt åsikt som lyfter fram annan statistik och andra siffror. Debatten om bioenergins framtid lär fortsätta och vi hoppas kunna belysa den från flera perspektiv.

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Lisa Persson  
Reporter på Dagens ETC