Reportage.

2017-05-31 07:00
– Det är spännande att gå ut i naturen och se vad man kan upptäcka. Och det är en otrolig lyckokänsla när man hittar något, säger Louise Persson, som leder örtvandringar i skog och mark. Bild: Thomas Ekenberg
– Det är spännande att gå ut i naturen och se vad man kan upptäcka. Och det är en otrolig lyckokänsla när man hittar något, säger Louise Persson, som leder örtvandringar i skog och mark.

Grönt och gratis i naturens skafferi

Naturens gröna guld

Granskott.
Granskott.

Granskott: Av de späda granskotten kan man göra ett gott te men de kan också marineras eller ätas råa i en sallad. Granskott får inte plockas utan markägarens tillstånd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kirskål.
Kirskål.

Kirskål: Ett vanligt ogräs i många trädgårdar som sprider sig lätt. Späda blad kan användas i sallader och i pesto eller på samma sätt som spenat i stuvning eller omelett. 

Libbsticka.
Libbsticka.

Libbsticka: Fin smaksättare i soppor och en växt som infördes till Sverige genom klosterträdgårdarna på medeltiden.

Maskros.
Maskros.

Maskros: Blad och blommor är ätbara och går att använda i sallader.

Nässlor.
Nässlor.

Nässlor: De späda bladen blir en god och näringsrik soppa.

 

Vitlök.
Vitlök.

Vitlök: En gammal medicinalväxt som växer i köksträdgården vid den gamla prästgården på Murberget.