Klimat.

2017-06-02 06:00
  • Nazmul Haque förbereder dagens lunch på Hedbergska skolan. I dag serveras det bland annat panerad fisk med kokt potatis och portergryta, både vegetarisk och icke vegetarisk.
    Nazmul Haque förbereder dagens lunch på Hedbergska skolan. I dag serveras det bland annat panerad fisk med kokt potatis och portergryta, både vegetarisk och icke vegetarisk.
  • Den här veckan är potatisen både ekologisk och lokalodlad.  Bild: Oscar Eriksson
    Den här veckan är potatisen både ekologisk och lokalodlad.
  • På Hedbergska skolan serveras hundratals elever varje dag. Och alla ska bli mätta, oavsett som du är vegetarian, vegan, gluten- eller laktosintolerant.
    På Hedbergska skolan serveras hundratals elever varje dag. Och alla ska bli mätta, oavsett som du är vegetarian, vegan, gluten- eller laktosintolerant.

Hela världen på tallriken

Enkät

Är det viktigt med ekologisk och närproducerad mat?

 

Vilma Björck,  Hedbergska skolan: – Ja, det är viktigt! I Sverige finns det i alla fall någon form av djurhållningsstandard. Man vet aldrig hur djur i andra länder behandlas. Köttindustrin är på många platser ett djurplågeri. 

 

Miriam Dahlgren,  Hedbergska skolan: – Absolut. Jag tycker att man ska värna de lokala jordbrukarna och handla så mycket närproducerat som möjligt. 

 

Julia Nylander,  Hedbergska skolan: – Ja, det tycker jag. Det känns inte bra att mat fraktas från andra sidan jorden. Det känns bättre och fräschare att äta närproducerad mat.

Härifrån kommer maten

ETC Sundsvall har granskat vad som ingår i skolmaten på Hedbergska skolan under en vecka. Granskningen visade att 113 olika livsmedel användes som importerades från 18 olika länder. Här kan du se vilka länder som maten kommer ifrån, med exempel på livsmedel från respektive land.

Belgien: Purjolök och spenat

Brasilien: Kalkonbröst 

Danmark: Hokifilé och räkor 

England: Oumph 

Filippinerna: Kokosflingor

Finland: Margarin 

Frankrike: Ost och majs

Holland: Salladskål och paprika

Italien: Pasta och soltorkade tomater

Kina: Bönor och bambuskott

Litauen: Blåbär 

Polen: Hallon och blomkål 

Spanien: Tomater och broccoli 

Sverige: Mejeriprodukter och kött

Thailand: Ananas och sweet chilisås

Tjeckien: Grillade bitar

Tyskland: Pepparsalami 

Ungern: Lök